IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП и „Възраждане” внасят вот на недоверие, ако президентът не смени Главчев

Според Корнелия Нинова служебният кабинет е командван от Бойко Борисов

12:46 | 17.04.24 г.
Автор - снимка
Автор
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

БСП и „Възраждане” ще внесат вот на недоверие към служебния кабинет, ако президентът не смени Димитър Главчев. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в кулоарите на парламента.

„Вотът на недоверие ще бъде на основание нарушаване на Конституцията, на принципа на неутралитет на служебния кабинет, съмнения за злоупотреби”, уточни Нинова, цитирана от БТА.

„Днес призовахме президента Радев да смени служебния премиер Димитър Главчев и да не назначава предложените нови министри, от там нататък - да има ново служебно правителство, поясни пред журналисти в парламента лидерът на БСП.

„Ще изчакаме как ще реагира президентът Радев. Ако не го направи, се ангажираме и заедно с "Възраждане" внасяме вот на недоверие към служебното правителство“, допълни тя. Нинова уточни, че държавният глава по новата Конституция може да го направи, защото той избира премиера.

„Служебният кабинет на Главчев е фалшиво служебен, вече получихме доказателство, че е кабинет на ГЕРБ, персонално реден и командван от Бойко Борисов“, аргументира се лидерът на левицата. Нинова добави, че това е пълно нарушение на Конституцията, според която служебният кабинет трябва да е равно отдалечен от партиите, неутрален и да организира честни избори.

По думите на Нинова това, което е направил Борисов, а „след това Главчев е изпълнил послушно“, е сериозен удар по принципите на правовата държава, на конституционния ред и закони. „Оттук нататък не можем да имаме никаква сигурност как ще работи служебният кабинет, очевидно е „на каишка“ и ще изпълнява това, което каже Борисов“, обобщи председателят на БСП.

Тя обясни, че Конституцията предвижда президентът да назначава премиера и министрите, което по думите ѝ означава, че той може и да ги освобождава. 

Нинова посочи, че вотът на недоверие към служебен кабинет е част от парламентарния контрол.

„В основния закон е записано, че Народното събрание продължава да работи и упражнява контрол върху служебния кабинет – парламентарният контрол включва въпроси, питания, изслушвания и вотове на недоверие, така че вотът на недоверие е част от парламентарния контрол и е заложен в новата Конституция като контрол върху служебния кабинет. Това е смисълът този парламент да остане да работи“, подчерта Нинова.

„Кой да е следващият служебен премиер решава президентът, той има избор от списъка, заложен в новата Конституция, посочиха от БСП. Главчев категорично е политическо лице и всички видяхте, че е просто „послушко“, каза още Корнелия Нинова. Тя не вярва да е съвпадение поисканата от лидера на ГЕРБ в понеделник оставка на служебния външен министър Стефан Димитров и последвалото още същата вечер предложение от премиера Главчев за неговото освобождаване и смяната му със зам.-председателя на ГЕРБ Даниел Митов.

Нинова припомни цитати от последните дни за смяната на външния министър и ролята на ГЕРБ в събитията, в които лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов посочва, че няма връзка със служебното правителство и думите му от 15 април, с които казва Главчев да смени външния министър и че „ако не се съобрази с тази препоръка, ще направи да се съобрази впоследствие“.

Това е „пуделщината“ в политиката, каза тя и допълни, че утре Борисов може да нареди на Главчев какви да са резултатите от изборите. И това ли ще изпълни, попита Нинова.

"Паралелната държава става официална, ръководена лично от Бойко Борисов. Това е моделът Борисов, който беше възстановен с така наречената съдебна реформа на демократичните сили", каза Нинова, цитирана от Dnes.bg.

Депутатите от "Има такъв народ" подкрепиха предложението на "Възраждане" и БСП за вот на недоверие към кабинета "Главчев". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:24 | 17.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още