IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лидер на „Алтернатива за Германия“ отива на съд заради нацистки лозунг

Бьорн Хьоке отхвърля да е запознат с историята на лозунга „Всичко за Германия“

20:00 | 17.04.24 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Getty
Снимка: Getty

Бьорн Хьоке, председателят на крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“ (AfD) в Тюрингия, е обвинен в умишлено използване на лозунг, популяризиран от паравоенното крило на нацистката партия, в реч на предизборен митинг, съобщава Deutsche Welle.

Процесът срещу него започва на 18 април в окръжния съд в Хале. Съдът ще се занимава с участието на Хьоке в предизборната кампания на 12 декември 2023 г. в град Гера, Тюрингия. По това време ресторантът Waldhaus там е бил пълен с привърженици на AfD.

Според DW Хьоке излиза на сцената и казва на публиката, че ще трябва да се яви в съда заради обвинителен акт от 2021 г. „Защото веднъж закрих предизборен митинг с риторична триада: „Всичко за нашата родина! Всичко за Саксония-Анхалт! Всичко за..." След това Хьоке насърчава публиката да довърши слогана. Присъстващите приветстват това и извикват в отговор "...Германия!" докато Хьоке стои на сцената и се смее, кимайки.

„Всичко за Германия“ (Alles für Deutschland) е лозунгът на нацистките Щурмабтайлунг (Sturmabteilung-SA) – буквално щурмови войски, които изиграват важна роля в издигането на Адолф Хитлер във властта през 30-те години на миналия век. В тази ранна фаза щурмовите части тероризират Германия, убивайки, измъчвайки и сплашвайки главно комунисти и евреи.

С падането на т.нар. „Трети райх“ и края на германските масови убийства в цяла Европа през 1945 г., SA, както всички други нацистки организации, е забранена заедно със своите символи и лозунги. Съгласно германското законодателство използването на лозунги и символи, свързани с антиконституционни организации като нацистката партия, е забранено, освен в исторически и образователен контекст.

Историята на ревизионизма на Бьорн Хьоке

Бьорн Хьоке твърдеше в миналото, че не е запознат с произхода на лозунга „Всичко за Германия“. Критиците му се съмняват в това, тъй като той е бивш учител по история и е преподавал предмета в гимназия в провинция Хесен, Западна Германия. През 2014 г. той се мести в Тюрингия, в бивша Източна Германия, и бързо се превръща в един от най-радикалните представители на AfD там. Участва в неонацистки демонстрации и редовно попада в медийните заглавия с ревизионистки теории за нацисткото минало на Германия.

През 2016 г. на митинг на AfD Хьоке изрази съчувствие към известния крайнодесен активист, отричащ Холокоста, Урсула Хавербек, която трябваше да излежи дълга присъда в затвора като рецидивист.

През 2017 г. AfD се опита да изгони Хьоке след противоречивата му реч, в която той нарече Берлинския мемориал на убитите евреи в Европа „паметник на срама“. Той също така разкритикува паметта на Германия за Холокоста. „Тези глупави политики относно миналото ни осакатяват – не се нуждаем от нищо друго освен от обръщане на 180 градуса на политиката на възпоменание“, посочва той, предлагайки по-положителен, ведър поглед към историята на страната. По това време Арбитражният съд на Тюрингия отхвърли експулсирането му.

През 2018 г. Хьоке публикува мислите си в книга. В нея той предполага, че е погрешно това, че „Хитлер е представен като абсолютно зъл“.

Книгата е пълна с радикални твърдения и по-късно е използвана като основа за съдебно решение през 2019 г., че Бьорн Хьоке може законно да бъде описан като „фашист“ въз основа на „проверима фактическа основа“. Тази регионална организация на AfD е класифицирана като „доказана дясно екстремистка“ от държавната разузнавателна агенция, Службата за защита на конституцията.

Дали заради или въпреки своя радикализъм, Хьоке извежда AfD в Тюрингия до най-силната политическа партия там. Хьоке никога не е заемал политически пост. Но това може да се промени тази година: AfD в момента има над 30% гласове в социологическите проучвания преди тазгодишните избори.

Бьорн Хьоке иска да оглави регионалното правителство, което ще го направи първият крайнодесен политик в следвоенна Германия в една от 16-те федерални провинции. Тази позиция осигурява значителна политическа власт: Премиерите са до голяма степен отговорни за образователната и медийната политика на своята провинция и решават въпросите около изпълнението на политиката на федералното правителство за предоставяне на убежище.

AfD отдавна призовава за радикална промяна на курса в правилата за предоставяне на убежище и имиграция. Самият Хьоке предположи, че страната се нуждае от нов лидер, за да отблъсне заплахата, пред която е изправена Германия: „национална смърт чрез подмяна на населението“.

Бьорн Хьоке отдавна задава тона в своята партия и предизвиква национални дебати относно своите мисли, мироглед и политически действия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:27 | 17.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 10 rate down comment 7
cyclop
преди 1 седмица
"заплахата, пред която е изправена Германия: национална смърт чрез подмяна на населението" - вече е осъществена на 50%, само още малко остана да се преструваме, че не се случва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 6
cyclop
преди 1 седмица
"Всичко за Германия" Е ЛОШО. Отиваш на съд. К*Р ЗА ГЕРМАНИЯ - може вероятно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още