IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големият залог върху лихвените понижения на Фед през 2024 г. е мъртъв

Политиката на централната банка сега се колебае заедно с волатилните икономически данни

09:17 | 20.04.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Добре дошли в това, което Goldman Sachs нарича „рефлационно отчаяние“. За монетарните власти и инвеститорите това ще бъде неприятно и вероятно дълго пътуване, пише колумнистката на Financial Times Кейти Мартин.

Смущаващото рестартиране се случи, защото се оказа, че инфлационният дракон все пак не е бил убит, въпреки че пазарите всъщност обявиха победа над него в края на миналата година.

Един силен месечен изблик на индекса на потребителските цени в САЩ може да се разглежда като случайност. Два изглеждат като небрежност. Но три поред, както имаме сега, е невъзможно да се обяснят. Фактът, че повишенията са малки и че това не е предпочитаната мярка на Федералния резерв за инфлацията, не е достатъчен, за да игнорира сигнала, особено в комбинация с последните изключително силни данни за продажбите на дребно в САЩ.

Големият залог за намаляване на лихвите от Фед - а той беше огромен - е мъртъв. В началото на 2024-та очакванията бяха за шест, може би седем понижения през годината. Това изглеждаше глупаво дори тогава, но се разпада по смиряващ начин. Сега пазарите калкулират едно, може би две.

Bank of America отложи прогнозата си за първото лихвено намаление на Фед от юни за декември - огромен период, който разкрива реалната възможност, че съкращенията може изобщо да не се случат тази година. Goldman Sachs, която някога беше в лагера на "петте съкращения", сега залага дори не на три, а на две, започвайки през юли, а не през юни. Цените на облигациите паднаха и повличат акциите надолу със себе си.

Как всички успяха да се увлекат толкова много от идеята, че ставките са напът към агресивно орязване? Определено изглежда, че е време за малко самоанализ от всички страни.

Основната причина е, че сме хванати в капана на старите начини на мислене, убедени, че инфлацията ще се върне към нещо, което се усеща като нормално ниво, и че централните банки ще побързат да се оттеглят в уютната среда на ниските лихвени проценти, които доминираха в ерата след финансовата криза от 2008 г., докато не настъпи епидемията от ковид, а после и войната в Украйна, а сега и в Израел. Реалността очевидно е по-сложна от това.

За известно време имаше ясна разделителна линия: пазарите многократно скачаха при признаци на потенциални лихвени съкращения, а централните банкери бързо ги потушаваха, напомняйки на инвеститорите за своя свещен дълг да държат инфлацията под контрол. Сякаш пазарите и монетарните власти бяха от две различни планети - разглеждайки едни и същи факти, но правейки коренно различни заключения.

За Жан Бойвен, бивш заместник-управител на Канадската централна банка и сега ръководител на BlackRock Investment Institute, допълнителни усложнения настъпиха на срещата на Федералния резерв за определяне на лихвените проценти през декември. След нея Фед задържа лихвите, но не даде отпор на нарастващите пазарни очаквания, че те ще започнат да падат бързо, и всъщност даде насоки, че ще ги намали три пъти през 2024 г.

„Напоследък централните банкери се държат повече като трейдъри“, казва Бойвен. „Те бяха наясно с несигурността, но казаха, че ще направят залог за безупречна дезинфлация...“

За да бъдем честни към инвеститорите в облигации, малцина искрено вярваха в седем лихвени понижения, по-вероятно в три или четири, с някои хеджове срещу наистина тежка рецесия. И от уважение към централните банкери трябва да кажем, че управлението на паричната политика през буря от шокове, включително замразени вериги за доставки и война в Европа, не е лесна задача.

Самоанализът започна. Английската централна банка (АЦБ), например, наскоро приключи преглед, ръководен от бившия председател на Фед Бен Бернанке, който заключи, че британските монетарни власти са демонстрирали „значителни недостатъци“, произтичащи от погрешно мислене, остарял софтуер и неясна комуникация. Фед вече също призна, че му отнема „по-дълго от очакваното“, за да укроти инфлацията.

Това е еликсир за политическите шарлатани, които искат да хвърлят вината за нарастването на инфлацията и спада на стандарта на живот на независимите централни банки, както и за инвеститорите, които искат да обвинят някого за грешните си пазарни решения.

Реалността е, че ето така изглежда зависимостта на лихвената политика от данните – днешната мантра на монетарните власти.

Централните банки са по-малко способни да дават на инвеститорите подробни насоки за това какво ще се случи по-нататък, защото те са също толкова повлияни от икономическите данни, колкото и всички останали. Те може никога повече да не постигнат мисията си да бъдат скучни през нашия живот. Докато деглобализацията, зеленият преход и по-големите фискални разходи (за отбрана например) продължават, инфлацията ще се люшка и ще провокира внезапни промени в позицията им. Всички ние трябва да се научим да живеем с преобръщащи се наративи и пазари, завършва Мартин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:17 | 20.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
Achtung
преди 1 седмица
САЩ имат ръст над 3% , ВПК има поръчки за години напред, енергийния сектор е в отлично здраве, няма за къде да бързат с намаляването на лихвите. ЕЦБ обаче е притисната да действа при една икономика в застой, въпроса е дали трябва, обезценка на еврото ще побутне малко индустрията, но петрола,газта, процесорите и тн се плащат в долари....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още