IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Риши Сунак отказа да определи дата за изборите преди регионалния вот

Резултатите от местните избори, насрочени за четвъртък, може да накарат някои в собствената партия на премиера да настояват за нов лидер

13:00 | 28.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Британският министър председател Риши Сунак отказа да определи дата за парламентарните избори преди ключовия регионален вот тази седмица, който се смята за водещ при перспективите на Консервативната партия, съобщава Bloomberg.

В интервю за Sky News Сунак каза, че няма да коментира дали ще се проведе изборите през юли или не.

Премиерът беше подложен на по-голям натиск в събота, когато депутатът Дан Полтър каза, че преминава към лейбъристите, позовавайки се на недостатъчното финансиране на Националната здравна служба (NHS). Лекарят и бивш министър на здравеопазването също ще се присъедини към повече от 60 депутати, за да не кандидатства за преизбиране.

Спекулациите кога Сунак ще свика гласуване - което трябва да се проведе преди януари следващата година - продължават да владеят Уестминстър. Въпреки че някои се опитаха да определят изминалата седмица като най-добрата за Сунак, откакто стана министър-председател, резултатите от местните избори, насрочени за четвъртък, може да накарат някои в собствената му партия да настояват за нов лидер.

Бунтовниците в партията работят върху 100-дневен план, за да променят съдбата на партията след дезертирането на Полтър, съобщава Telegraph.

В четвъртък торите защитават малко под 1000 места, спечелени през 2021 г. в местните съвети, докато националната подкрепа на партията е спаднала значително оттогава. В момента те изостават от Лейбъристката партия с 20 проценти пункта в социологическите проучвания. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:40 | 28.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още