IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кеми Баденох – жената в най-добра позиция да замени Сунак като лидер на торите

Тя може да оглави партията благодарение на таланта си да води дебати с остър ум и политическа проницателност - заедно със способността си да размахва словесна палка

10:40 | 27.01.24 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Министър-председателят на Великобритания Риши Сунак отхвърли пропуснатия опит за партиен преврат миналата седмица, организиран от по-малко известния бивш министър от кабинета, Саймън Кларк, в така наречения „Заговор от един“. Това е нещо обичайното в бурната политика на страната. Но същевременно случката засилва фокуса върху това кой ще бъде следващият лидер на торите, пише Bloomberg.

Всеки път, когато социологическите проучвания сочат, че министър-председател се насочва към изборно поражение в края на дълъг период на еднопартийно управление, отчаяна фракция се опитва да назначи „свеж“ лидер – като обикновено се проваля. Разбира се, опитът за преврат само влошава нещата: партиите, определени от техните разделения, неизменно губят битката.

Гордън Браун от Лейбъристката партия и Джон Мейджър от Консервативната партия продължиха с куцане напред, след като оцеляха в едни безнадеждни, но все пак вредни предизвикателства за авторитета им - избирателите в крайна сметка избавиха и двамата от мизерията. Изглежда, че подобна съдба очаква и Сунак, колкото и усилено да се бори да просперира под Дамоклевия меч.

Този път обаче има една разлика: най-обещаващите имена за заместник на министър-председателя са жени, като общият фаворит е жена, която описва себе си в първата си реч в Камарата на общините като „първо поколение имигрант” от Нигерия — Олукеми Олуфунто Баденох, родена Адегоке, министър на търговията, известна на всички като Кеми.

Малко изгряващи звезди са били толкова открити относно жаждата си за короната в Консервативната партия. Баденох може просто да я спечели благодарение на таланта си да води напрегнати дебати, с остър ум и политическа проницателност - заедно със способността си да размахва словесна палка. През декември тя беше неправомерно обвинена от депутат от Лейбъристката партия, че оприличава транссексуалните деца на разпространението на „болест“. В разгорещена сесия в Камарата на общините Баденох се изправи срещу опонента си с реплика, която стана популярна в социалните платформи, обвинявайки я, че е лъжкиня. Този енергичен обмен помогна на Баденох да спечели първото място в ежегодно състезание за популярност сред министри, гласувано от консервативните активисти.

Министърът на търговията изглежда по-сръчен политически от началника си. На 14 януари Daily Telegraph, списанието на торите, постави на първата си страница подробно проучване на общественото мнение, базирано на избирателния район, което предполага, че консервативните депутати са изправени пред избори при Сунак. Същата сутрин Times съобщи, че Баденох е "призовала министър-председателя да втвърди" антимигрантското законодателство на правителството.

Нейният възход е впечатля2ващ след дебюта ѝ в парламента през 2017 г. След напускането на Борис Джонсън като премиер през юли 2022 г. след министерски бунт, в който тя участва, Баденох сигнализира за готовност да се бори за лидерската позиция при торите.

Тя поведе силно артикулирана война срещу възхода на „събуждането“. Една атака срещу критичната расова теория беше гласувана от платформата на поклонниците на партията, ConservativeHome, за реч на годината през 2020 г. Екологичните разделителни линии сега редовно придружават културните и Баденох също така осъди целта за нулеви въглеродни емисии като „зле обмислена“. Това ѝ спечели вниманието на една партия, която се измести към популисткото дясно, както и подкрепата на кабинета на високо ниво.

Баденох стигна до четвъртия кръг на гласуване от консервативните депутати, преди да бъде елиминирана. Проучване на YouGov и ConservativeHome показа, че при гласуване сред членовете тя би победила всеки друг кандидат, включително Лиз Тръс и Сунак.

Не е изненадващо, че Тръс и Сунак сметнаха за благоразумно да повишат Баденох в кабинета. Оказва се, че това се вписва добре в историята на Британската консервативна партия, която се възстановява от неуспехите, като се противопоставя на стереотипите.

Лявоцентристката опозиционна Лейбъристка партия никога не е избирала жена за лидер. Многобройните тори междувременно действат по-разчупено, залагайки на един евреин (Бенджамин Дизраели), двама полуамериканци (Уинстън Чърчил и Харолд Макмилън), три жени (Маргарет Тачър, Тереза ​​Мей и Лиз Тръс) и на детето на индийски имигранти – Сунак.

Проучванията на общественото мнение, проведени от Conservative Home, непрекъснато показват, че Баденох води групата от потенциални лидери, следвана от Пени Мордаунт, лидер на Камарата на общините, най-известна с носенето на огромен церемониален меч при коронацията на крал Чарлз III. Други претенденти са двама бивши вътрешни секретари с азиатски произход, Суела Брейвърман и Прити Пател. Сред онези, които трябва да гледате, са невероятно трудолюбивият бивш адвокат и министър на културата Луси Фрейзър и Клеър Коутиньо, също от индийски произход.

Но Баденох е фаворитката на така наречената разумна десница в своята партия и може би най-важното - тя е подкрепяна от вестникарските магнати на торите.

Нейната подкрепа за Brexit и твърдата ѝ позиция по отношение на имиграцията предизвикват сравнения с британската версия на Доналд Тръмп. Критиците грешат - въпреки пламенната реторика Баденох може да бъде прагматик. Миналата година тя разводни твърдолинейния законодателен законопроект на ЕС за Brexit, който автоматично щеше да отмени всички закони на Европейския съюз (ЕС) до края на 2023 г., освен ако не бъде активно поддържан. Като запази по-голямата част от законодателството на ЕС, тя спаси правителството от хаоса.

Баденох също има приятели в умерената и центристка фракция на торите „Една нация“, включително Том Тугендхат, амбициозният министър на сигурността, който все още таи еретични проевропейски мисли.

Като всички амбициозни политици и този претендент за короната има врагове. Някои казват, че е твърде арогантна, за да се свързва с колегите си депутати. Други я обвиняват в мързел. Нейните умения за управление на ресорното министерство също бяха критикувани на основание, че смесва задълженията и отговорностите си с други ведомства.

Но при евентуално поражение на следващите избори торите ще имат нужда от борец, а не от технократ, за да повдигнат разбития морал. Партията също ще трябва да помири своите умерени и идеологически крила. Така че защо да не изберете умна жена от етническо малцинство, която да говори пред членове (и избиратели), които не вярват на глобализиращите се класи? В края на краищата това е традиционният начин на торите да се справите с бедствието: объркайте очакванията на враговете си — и продължете бързо напред.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:42 | 27.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 5
Tikva007
преди 3 месеца
Очевидно, че от европеидната раса на Стария континент вече нищо не става. Въпросът е, как точно индуси, араби и африканци ще оправят Европа - както са оправили местата, от където са избягали, или просто ще съкратят агонията на коренните европейци, ползвайки принципа, изведен от Юлий Цезар: *По-добре ужасен край, отколкото ужас без край!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още