IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджетната комисия удължи нулевата ставка за хляба до края на годината

Предложението беше направено от ГЕРБ и ДПС без предварителни дискусии

12:18 | 30.04.24 г.
Снимка: БГНЕС/АНТОН СТАНКОВ
Снимка: БГНЕС/АНТОН СТАНКОВ

Въпреки множеството препоръки за завръщане на единната данъчна ставка в страната депутатите в Комисията по бюджет и финанси в парламента изненадващо приеха да бъде удължен ефектът на нулевата данъчна ставка за хлебните изделия и брашното до края на годината. Председателят на комисията Йордан Цонев (ДПС) призова за въвеждане на още една промяна – търговските вериги да бъдат ограничени да поставят надценка до 15% на хлебните изделия.

Срокът с нулевата ставка за брашно и хляб изтича на 30 юни, за да не създаваме напрежение, предлагаме преходни и заключителни разпоредби с удължаване на този срок до края на годината, каза Цонев, уточнявайки, че внася предложението заедно с депутата от ГЕРБ-СДС Теменужка Петкова.  

Според него цените на производител са достатъчно ниски, но цените във веригите са с надценка между 40% и 55% и с оглед на това предлагат ограничаване на надценката.

Ние не го правим, не казваме, че ГЕРБ и ДПС го правят, а го правим заедно, каза Цонев, призовавайки всички депутати в комисията да подкрепят предложението.

Депутатът от ПП-ДБ Мартин Димитров призова Министерството на финансите да предоставят кратък анализ какъв е ефектът от диференцираното ДДС за хляба и каква е ползата за потребителите от това до гласуването на промените в пленарна зала. Представители на Министерството обаче отбелязаха, че няма да имат възможност толкова бързо да предложат такава информация. Румен Гечев от „БСП за България“ нарече предложението предизборно, но също го подкрепи.  

Депутатите продължиха с разглеждане на промените в Закона за хазарта. Очаква се по-късно днес промените в данъчния закон и ограничаването на хазартната реклама да бъдат разгледани и в пленарна зала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:53 | 30.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още