IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Няма условия за поскъпване на хляба и слънчогледа заради спирането на украинския внос

През последните дни ЕС интензивно търси решения, с които да подпомогне най-засегнатите от украинския внос страни, изтъква земеделският министър

22:30 | 21.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Няма условия за поскъпване на хляба, нито на маслодайния слънчоглед и пшеницата след забраната за внос на суровини от Украйна, заяви пред БНТ министърът на земеделието Явор Гечев.

"Има достатъчно количества в България, такива, че трудно могат дори да се реализират. Аз ще съм първият, който ще поиска обратно връщане на режимите, ако цените започнат да поскъпват масово", посочи Гечев.

В събота министърът ще се срещне с най-големите производители на слънчоглед у нас, като земеделското министерство е готово да посредничи и при търговията. Гечев съобщи, че ако има спекула, ще си позволи и да обявява цени и пред медиите.

По думите му през последните дни Европейският съюз (ЕС) интензивно търси решения, с които да подпомогне най-засегнатите от украинския внос страни. Условието на ЕК е при приемане на общи действия, засегнатите страни да свалят своите едностранни мерки.

Той разказа за срещата си с министрите на земеделието на Полша, Румъния, Унгария и Словакия миналия петък.

"Не сме си говорили за затваряне на граници, но бяхме изненадани, когато на следващия ден Полша едностранно е вдигнала бариерата и за внос, и за експорт“, посочи Гечев.

Той каза още, че е провел добър разговор с украинския министър на земеделието днес и подчерта, че Украйна не иска да пречи на българските производители.

"Казахме си, че наводняването на пазара в черноморския регион сваля и техните, и нашите цени, вместо заедно да се опитваме да търсим други варианти, коридори извън Черно море и на трети държави, включително такива, които в момента са заети от руска пшеница. Да не забравяме, че най-големият производител всъщност е Русия", изтъкна още министърът.

По повод недоволството на производителите на слънчоглед, Гечев обясни, че запасите на маслобойните у нас стигат за около 40 дни и понастоящем България разполага с 1 300 000 тона маслодаен слънчоглед.

"Проблемът със слънчогледа е, че той не може да се съхранява много време, тъй като се разваля. Ние имаме продукция за няколко милиарда продукция, която трябва да се реализира преди жътва", подчерта министърът.

На въпрос има ли пестициди в украинското зърно, Гечев отговори, че от взетите досега проби, в някои партиди са засечени т.нар. складови вредители.

"В случая става дума за ливадна пеперуда - има масово намножаване в три области на България. Експертите казват, че огромното намножаване се дължи включително на такъв тип вредители от зърното, което влиза", поясни земеделският министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:56 | 21.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още