IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На последното си заседание бюджетната комисия забрани хазартната реклама в медии

Депутатите одобриха още редица ограничения и санкции, свързани с хазартните игри

12:52 | 30.04.24 г.
Снимка: БГНЕС/АНТОН СТАНКОВ
Снимка: БГНЕС/АНТОН СТАНКОВ

На вероятно последното си заседание в рамките на 49-ото Народно събрание Комисията по бюджет и финанси одобри на второ четене предложените промени в Закона за хазарта, които забраняват рекламата на хазарт в радиото, телевизията, печатните медии и сайтовете и я ограничават на публични места.

Срещу измененията имаше остра реакция от страна на браншови и медийни организации, които по същество подкрепят ограничаването на хазартна реклама, но се възпротивяват срещу промените без обществени дискусии и без обсъждане със сектора. Те поставят под въпрос и ефективността на предложените мерки, като твърдят, че ще засегнат негативно и медиите, и бизнеса, и държавната хазна.

Законопроектът беше внесен от ГЕРБ и ДПС изненадващо в последните дни от работата на Народното събрание преди предстоящите предсрочни избори, след като месец по-рано депутатите отхвърлиха сходен проект на „Възраждане“.

Румен Гечев от „БСП за България“ се обяви в подкрепа на всякакви ограничения спрямо хазарта, „ако не можем да закрием този пагубен сектор“.

По време на дискусиите в бюджетна комисия беше прието игрални зали да не могат да се отварят в населени места с население под 10 000 души. По справки на Министерството на финансите и НАП при приемане на предложението ще бъдат закрити 104 игрални зали.

Ограничението беше одобрено след поправка на ИТН и с него се замени първоначалната идея рестрикцията да засяга места с до 5000 души население. В мярката не са включени курортите и населени места близо до границата.  

Поправката влиза в сила веднага, като няма да се издават лицензи за нови зали на такива места, а вече съществуващите трябва да се закрият до три години. Йордан Цонев аргументира отложения срок за закриване на залите с направената от операторите инвестиция и все още валидните лицензи. Прие се и инвестицията на хазартните оператори да бъде най-малко 750 000 лв. вместо досегашните 500 000 лв. и тази инвестиция да се поддържа за целия срок на лиценза.

По предложение на Божидар Божанов от ПП-ДБ се прецизират текстовете, които засягат доставчиците на интернет услуги, които нямат задължението за следят за това какви са рекламите в сайтовете, но ще спират достъп до сайтове, които предлагат забранена реклама. Депутатът обърна внимание и на възможността непълнолетни лица да участват в хазартни игри чрез пощенски преводи към хазартен оператор или чрез предплатени ваучери, затова и ограничението на тази възможност също влиза в закона.

Билбордовете, на които може да има реклама на хазартни игри, трябва да се намират на отстояние 300 метра от образователни институции, като същото е условието за получаване на лиценз относно местоположението на обект за залози и игрални зали.

Хазартните оператори трябва да внасят и социално отговорна такса от 100 хил. лв. за онлайн залагания, като се забранява обявяването на стойността на бонусите от игрите.

Достъп до хазартни игри според промените няма да имат не само хазартно зависимите, но и тези, които получават социални помощи или са поставени под запрещение и НАП има отговорност да следи дали тази част от закона се спазва.

По предложение на Божидар Божанов от ПП-ДБ с наредба ще се ограничи времето за престой и максималният размер на залозите в онлайн сайтовете за залагания.

„Възраждане“ отправиха предложение и печалбите до 10 хил. лв. да се изплащат на момента, за да не се задържат играещите в игралните зали. По предложение на Йордан Цонев срокът ще се изясни до заседанието в пленарна зала, защото не може да има „незабавно“ изплащане на средствата.

Прие се и възможност, освен налагане на санкции, да се отнема лицензът на хазартни оператори, ако допускат многократно до участие хазартнозависими лица.

Предстои промените да бъдат гласувани на второ четене и в пленарна зала на днешното извънредно заседание на парламента. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:52 | 30.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още