IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отношенията между Великобритания и Ирландия са разклатени заради въпроса с мигрантите

Двете страни ще се опитат да решат този казус преди парламентарните избори, очаквани по-късно тази година

13:00 | 04.05.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Спорът между Обединеното кралство и Ирландия относно скока на търсещите убежище заплашва да разруши и без това крехките им отношения. Предвид предстоящите парламентарни изборите, никоя от страните не изглежда готова да отстъпи, пише Bloomberg.

Разногласията между министър-председателя Риши Сунак и неговия новоназначен ирландски колега Саймън Харис избухнаха по-рано тази седмица, когато правителството в Дъблин прие извънредно законодателство, което му позволява да връща търсещи убежище в Обединеното кралство. Сунак отвърна на удара, заричайки се да не спазва предишното споразумение да ги приеме, докато Франция, близък партньор на Ирландия в Европейския съюз (ЕС), отказва да приеме мигранти, върнати от Великобритания.

Епизодът поднови притесненията относно неотдавнашните споразумения за търговията през Ирландско море след Brexit и споделянето на власт между юнионисти и националисти в Северна Ирландия, която остава част от Обединеното кралство. В основата на тези споразумения е поддържането на отворена граница север-юг на остров Ирландия, въпреки излизането на Обединеното кралство от ЕС през 2020 г.

Потокът от хора през тази граница сега става обект на по-голямо внимание в Дъблин, тъй като Сунак засилва кампанията си за „спиране на лодките“, превозващи мигранти през Ламанша от Франция. Министърът на правосъдието в кабинета на Харис, Хелън Макенти, каза пред парламентарна комисия миналата седмица, че 80% от търсещите международна закрила в нейната страна са дошли от Северна Ирландия.

В четвъртък властите в Дъблин подновиха усилията си за разчистване на мигрантските лагери извън центъра за международна закрила на Ирландия в столицата. Ирландските медии съобщиха, че републиката ще разположи полиция близо до границата със Северна Ирландия - противоречива идея, която бързо беше отхвърлена от Министерството на правосъдието. Ирландската полиция казва, че нейните членове няма да бъдат „назначени физически“ на границата.

Спорът е изпълнен с вековна история между Ирландия и бившите колониални владетели на острова в Лондон. Неразделна част от Споразумението от Разпети петък, което слага край на продължилия десетилетия конфликт в Северна Ирландия, известен като Размириците, беше отворената граница.

Продължаващото движение през границата също е един от най-спорните въпроси между Великобритания и ЕС след референдума за Brexit. А Харис, който пое контрола над управляващата партия Fine Gael след изненадващата оставка на Лео Варадкар през март, трябва да изглежда силен, докато се противопоставя на Великобритания преди изборите.

„Не съм сигурен как ще го преодолеят в скоро време“, коментира Муирис Маккарти, ръководител на политиката и международните отношения в Queen's University Belfast. „Те трябва да си сътрудничат, но всяко отхвърляне на конкретните ангажименти от страна на британското правителство би било катастрофално от политическа гледна точка“.

Имиграцията се превърна в един от основните въпроси, засягащи гласоподавателите в Ирландия на фона на жилищната криза. Над 1800 търсещи убежище в момента са без дом и спят на улицата.

Междувременно Сунак е изправен пред подобен натиск у дома, където популистката партия "Реформирай Обединеното кралство", основана от защитника на Brexit Найджъл Фараж, обеща „нулева“ имиграция, докато се опитва да отнеме хора от електората на управляващата Консервативна партия. На фона на нарастващия брой на търсещите убежище в страната - включително рекордните 7567 мигранти през първите четири месеца на годината - Сунак прие закон, позволяващ мигрантите да бъдат депортирани в Руанда и отхвърли искането на Харис да приеме такива от Ирландия.

Харис на свой ред каза, че страната няма да „предостави вратичка“ за имиграционните предизвикателства на друга страна.

Решение на ирландския съд през март ускори сегашното безпокойство. В забележителен паралел с подобно решение на най-висшия съд на Обединеното кралство миналата година, ирландският трибунал реши, че Великобритания не е „сигурна страна“, в която да се изпращат обратно търсещи убежище в светлината на плана на Сунак за Руанда. 

Това на практика замрази „оперативно споразумение“ от 2020 г. между Ирландия и Обединеното кралство, което позволяваше трансфер на търсещи убежище между двете страни. Въпреки че по тази сделка не бяха изпратени мигранти, законопроектът, одобрен от ирландския кабинет, имаше за цел да възстанови нейната жизнеспособност.

Сунак каза, че Великобритания няма законово задължение да приема търсещи убежище, върнати от Ирландия. Говорейки пред телевизия ITV, Сунак заяви, че „не се интересува“ от споразумение за връщане на мигранти, ако ЕС не позволи на Обединеното кралство да изпрати обратно търсещите убежище във Франция.

Напрежението стана очевидно, след като британският министър на вътрешните работи Джеймс Клевърли отмени среща с Макенти в понеделник в кулоарите на междуправителствена конференция, позовавайки се на „проблеми с графика“. Макар ирландският вицепремиер Майкъл Мартин и британският държавен секретар за Северна Ирландия Крис Хийтън-Харис да се опитаха да покажат единен фронт, когато се срещнаха по-късно същия ден, спорът за имиграцията продължи да се разразява.

Политическият календар гарантира високи залози и за двете страни. Парламентарните избори и тези за Европейски парламент трябва да се проведат в Ирландия на 7 юни. Сунак, чиято партия претърпя големи загуби на местните избори в четвъртък, се надява да осигури на репресиите срещу това, което той нарича нелегалната имиграция, централно място в кампанията си на парламентарните избори, очаквани по-късно тази година.

„Определено има усещане, че британско-ирландските отношения в момента са като увеселително влакче“, изтъква Маккарти от Queen's University Belfast.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:38 | 04.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
cyclop
преди 1 седмица
Ама те не "търсят убежище", нещо друго искат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още