IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заповедта за арест на Володимир Зеленски изчезна без обяснения

Украйна е част от Европа и ценностите, за които се борим, не са просто думи, каза украинският президент по повод Деня на Европа

19:16 | 09.05.24 г. 3
Снимка: President.gov.ua
Снимка: President.gov.ua

Заповедта за издирване на украинския президент Володимир Зеленски е изтрита от базата на Министерството на вътрешните работи на Русия без обяснения, предаде "Комерсант". Руското издание припомня, че заповедта за международно издирване стана публична на 4 май, но според други източници тя вероятно е издадена още през февруари. От нея обаче не става ясно по какви обвинения е търсе украинският държавен глава.

Вътрешното министерство обяснява по казуса, че е само "посредник" - заповедите, изтеглянето им и обяснянията по тях са работа на следствените органи. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обаче обясни, че заповедта е издадена заради "престъпленията на киевския режим".

Освен Зеленски Русия обяви за издирване и предишния президент Петро Порошенко. Той заяви, че смята това за "висока оценка за неговите действия в последните години". Настоящият президент не коментира действията на руските власти, а в позиция Министерството на външните работи на Украйна отбеляза, че заповедта за издирване на президента е "доказателство за отчаянието на руската държавна машина и пропаганда"  и опит за привличане на вниманието.

Институцията припомни, че Международният наказателен съд в Хага издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин заради депортацията на украински деца в Русия.

Юрисдикцията на този съд се признава в 123 държави по света, но сред тях не са Русия, САЩ и Китай.

Връщането на депортираните деца и обмен на военнопленници е част от задачите на Международната мирна конференция, която Украйна готви в средата на юни, припомни по време на брифинг с председателя на Европейския парламент Роберта Мецола в Киев украинският президент Володимир Зеленски.

Това е точка от мирния план, представен преди две години от украинския държавен глава. В Швейцария ще бъдат набелязани и действия, които да принудят Русия да се съобрази с мерките за ядрена безопасност. Темата стана особено актуална, след като руският президент Владимир Путин нареди ядрени учения, а по време на парада по случай Деня на победата фокусът беше върху стратегическите оръжия и ядрения ракетен комплекс "Ярс".

В Швейцария са поканени само държавите, които явно искат мир, а Русия не е сред тях, стана ясно още коментарите на украинския държавен глава. Неутралните държави също имат интерес за участие на събитието, допълни още той, обяснявайки, че по правило те нямат големи армии и могат да станат жертва на агресия.

По повод Деня на Европа, който Украйна отбелязва от миналата година Зеленски коментира, че Украйна е част от Европа и защитава ценностите на целия континент. Според него за Путин тези ценности са само на думи.

Зеленски каза още, че руският президент живее в "информационен аквариум" и единствената му цел е възстановяването на СССР и оставането му в Кремъл до края на живота му.

Брифингът беше прекъснат от сигнал за въздушна тревога.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:38 | 09.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
Alex Silver
преди 1 седмица
Очакваме и Ze да изчезне без обяснения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 8
zelka007
преди 1 седмица
До: mr. Yoda ... ам те така те искам ... :))) ... звяр
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 16
mr. Yoda
преди 1 седмица
Заповедта за арест на Володимир Зеленски изчезна без обяснения, значи неговите английски гавази ще го зарежат. След 20 май деюре и дефакто ще е НИКОЙ. На него може да се повесят всички бедствия на Запада. Никога Запада не е живял толкова зле, колкото при Путин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още