IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са разделителните линии преди изборите в Европа?

Как се проявява радикално десният политически дискурс и какво е влиянието му върху политическите партии в Европа, коментира д-р Мила Мошелова

11:47 | 14.05.24 г.
Снимка: David Paul Morris/ Bloomberg
Снимка: David Paul Morris/ Bloomberg

Очаква се крайнодесните партии от различни краища на Европа да натрупат повече подкрепа и повече места в Европейския парламент след изборите през юни. Но трябва да се отбележи, че и през 2019 г. на европейските избори антисистемните и крайнодесни партии повишиха резултатите и присъствието си и това не е нов феномен. Това коментира Мила Мошелова, доктор по политически науки, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите ѝ, дори да принадлежат към едно политическо семейство, политиките на тези партии доста се различават. „Често съществува представата, че тези партии из цяла Европа, когато влязат в Европейския парламент, ще се обединят и ще гласуват като един блок, но това не е така, тъй като те се разграничават по дадени теми“, посочи д-р Мошелова.

Тя обясни, че политическите семейства в Европейския парламент, в които има присъствие на тези партии, са две. „Крайнодесните партии могат да бъдат категоризирани като такива от Източна Европа или бившия Източен блок и тези от Западна Европа. Често разделение между тях е толерантността към етническите малцинства. Основната тема, която разделя крайнодесните партии в Европа, е подкрепата за Украйна. Ако приемем, че EPP (Групата на ЕНП) ще е с най-много места в следващия парламент, то тя ще трябва да търси подкрепа от различни семейства по разделителните теми“, прогнозира политическият анализатор.

Според д-р Мошелова очетливо се вижда и влиянието на Русия в някои страни и в дадени партии.

„Имаше политически скандали по тази тема в различни страни от ЕС, каза тя и обясни, че Европа обръща сериозно внимание на това разделение. – Виктор Орбан е най-големият пример в това, че дори няма нужда да става дума за нещо скрито. Има политически играчи в Европа, които открито подкрепят проруска политика на ЕС и отделните държави. Може би може да кажем, че и хоризонтално и вертикално има такива елементи и се надяваме, че отделните държави и ЕС ще започнат по-сериозно да се борят с тях, защото нивото на дезинформация в държави като България шокира хора от Западна Европа. Много трудно може да се обърне такъв процес, когато е дългосрочен и по никакъв начин не е санкциониран, дори и от общественото мнение“.

Икономиката ли е в основата на разделението в политиките за равенство на хората? Кои са основните проблеми, с които ще се сблъска Европа през следващите няколко години? Как ще преодолее технологичното си изоставане Европа? Какво е политическото лице на България в Европа? Ще чуем ли политически послания, които да мотивират избирателите?

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:47 | 14.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още