IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокурор поиска съдът да забрани на Тръмп опасни изказвания за правоприлагащите органи

Искането е във връзка с делото за неправомерно задържане на класифицирана информация за националната сигурност от бившия президент на САЩ

08:45 | 25.05.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Специалният прокурор Джак Смит е поискал от федералния съдия във Флорида Айлийн Кенън да забрани на кандидата за президент на републиканците Доналд Тръмп да прави изказвания в съдебната зала, които представляват "потенциална опасност" за правоприлагащите органи, по делото срещу него за задържане на секретни документи, предава Ройтерс.

Смит пояснява, че искането е необходимо поради "няколко преднамерено неверни и подстрекателски изявления, направени наскоро от Тръмп, които изкривяват обстоятелствата около обиска в имението му "Мар-а-Ларго" в американския щат Флорида", предава БТА.

Обискът бе извършен през 2022 г. Тогава бяха иззети класифицирани материали, които Тръмп е запазил, след като напусна Белия дом с изтичането на мандата му и встъпването в длъжност на опонента му Джо Байдън.

Ден преди искането на обвинението главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд определи твърденията на Тръмп, че Федералното бюро за разследване (ФБР) е било упълномощено да го застреля по време на обиска през 2022 г., като "неверни" и "изключително опасни", предаде Ройтерс.

В документацията си за Кенън прокурорът Смит описва коментарите на Тръмп като "груби и подвеждащи", отбелязва Ройтерс.

От ФБР коментираха преди дни, че при обиска на имението на Тръмп, при който бяха открити класифицираните документи, е следван "стандартен протокол" и не са били разпоредени "допълнителни стъпки". 

Тръмп пледира, че е невинен по обвиненията, че умишлено е запазил класифицирана информация за националната сигурност, след като напусна Белия дом, както и че е наредил на служител на "Мар-а-Лаго" да изтрие видеозапис от системата за сигурност в имота. Делото е отложено за неопределено време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:01 | 25.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още