IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Четири от всеки пет румънски компании готвят увеличение на заплатите

Почти половината ще повишат заплатите с над 10%

10:42 | 16.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Четири от всеки пет румънски компании се готвят да вдигнат възнагражденията на своите служители, за да поддържат темпа на ускоряващата се инфлация, която се очаква да стане двуцифрена тази година. Това показват данни, събрани от eJobs – най-голямата платформа за наемане на персонал в страната.

Почти половината от работодателите обмислят увеличение на заплатите с над 10%, а някои дори и с 25%, показва още допитването.

Повишението е факт на фона на затрудненията на компаниите да попълнят останалите вакантни работни места, докато се опитват да се върнат към предпандемичната си активност. Според централната банка на страната заетостта е напът да прибави рекордните 5 млн. румънци от 19 млн. население.

Пазарът на труд в Румъния се връща към предпандемичния си недостиг на кадри. Графика: Bloomberg LP

„Очакваме да видим рекордна заетост през 2022 г. и тази тенденция е видима от първите месеци на годината“, коментира Роксана Драгичи, мениджър в eJobs.

„Ако в началото на пандемията стабилността на работодателя е била основно изискване за търсещите работа, то сега размерът на заплатата отново застава на върха“, допълва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още