IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КНСБ: 1320 лева са необходими за издръжката на човек за месец

Доходът за издръжка нараства с 4,1% през третото тримесечие спрямо предходното и с 20% на годишна база

15:40 | 25.10.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Въпреки ръста на доходите в България броят на работещите българи, които не успяват да достигнат средствата, необходими за издръжка на живота, се увеличава. Към август 1,8 милиона българи на трудов договор са получавали под необходимия доход за един работещ. Миналия август броят им е бил със 100 хиляди души по-малко. 

Това съобщи президентът на КНСБ Пламен Димитров на пресконференция на конфедерацията и Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ, на която бяха представени резултатите от традиционното наблюдение на потребителските цени и заплатата за издръжка за третото тримесечие на 2022 г. 

Нетният месечен доход за издръжка на живота през септември 2022 г. е 1320 лв. за работещ, който живее сам, и 2376 лв. за тричленно семейство. Доходът за издръжка нараства с 4,1% през третото тримесечие спрямо предходното и с 20% на годишна база

„Това са нетните средства, които трябва да влязат в джоба на едно домакинство, за да може то да живее нормално по българските стандарти“, поясни Димитров, цитиран от БТА.

При формирането на необходимия доход на тричленно домакинство поне 1530 лв. трябва да е брутната заплата на двамата работещи в него. 1701 лева пък е брутната заплата, която трябва да получи всеки един самостоятелно живеещ. 

Вили Иванова, която е заместник-директор на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ, посочи, че основната причина за поскъпването на живота е ръстът на цените на горивата. Тя даде пример с това, че природният газ през изминалото тримесечие е поскъпнал пет пъти повече спрямо миналата година за същия период. Цената на тока за бизнеса и през третото тримесечие се задържа на високи нива. Повишението е с около 4 пъти в сравнение със същия период на 2021 г. Оттам и цените в промишлеността са се покачили, като в някои случаи търговската надценка не е аргументирана. По-големи разходи битовите потребители имат заради увеличението на цената на водата от 1 юли със средно около 40%, отбеляза експертът.

Увеличение се наблюдава и при хранителните и при нехранителните стоки - съответно с 2,8% и 5%. Необходимият доход за прехрана на едно работещо лице е 497 лв.

Ускорено нарастване се наблюдава при цените на млечните продукти - с 11% за тримесечието и 38,4% на годишна база, захарта и захарните изделия - 4,5% за тримесечието и 24,5% на годишна база, сухите колбаси - 2,5% за тримесечие и 27% на годишна база. С до 20% нарастват цените при хлебните изделия, докато при цената на хляба има задържане на цените.

От института сочат още, че 76% от хората се притесняват за плащането на битовите сметки през предстоящия зимен сезон, а за 46% най-голям проблем са ценовият шок, високите цени и инфлацията.

През второто тримесечие средната работна заплата нараства с 13%, но реално намалява с 2% спрямо инфлацията, констатират от Института за социални и синдикални изследвания.

"На 11 ноември пак ще напомним за нашите искания и ако няма адекватно движение от властта и бизнеса, очаквайте и други по-значими протести в по-късната есен, а и когато се финализират бюджетните процедури. Гаранциите за енергийните компенсации са изключително важни", посочи лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

От КНСБ настояват работните заплати да се увеличат през декември средно с 20 на сто спрямо същия период през миналата година във всички сектори. „Смятаме, че хората поне малко ще са защитени от инфлацията, доколкото може“, каза Димитров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:40 | 25.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още