IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът обвърза социалните помощи с линията на бедност

Депутатите приеха промени в Закона за социалното подпомагане на първо четене

17:35 | 17.11.22 г. 1
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Размерът на социалните помощи ще се определя на база размера на линията на бедност за съответната година. Това реши парламентът с приетите на първо четене промени в Закона за социалното подпомагане, съобщава БТА.

Предлага се измененията да влязат в сила от 1 юни 2023 г. 

Измененията предвиждат социалните помощи да се определят на база размера на линията на бедност за съответната година, определена с постановление на правителството. 

Линията на бедност в България за 2023 г. ще бъде 504 лева. Увеличението е с 22% в сравнение с 2022 г., или с 91 лв.

Към момента социалните помощи се определят на база на гарантиран минимален доход.

„В момента гарантираният минимален доход, върху който се основават всички социални плащания и помощи, е 75 лева от дълги години“, обясни председателят на Комисията по труда и социалната политика в парламента Георги Гьоков ("БСП за България"). Имаше натиск от Европейската комисия за по-адекватна подкрепа на българите, сега дойде моментът да направим тази подкрепа и тя да стане базирана на линията на бедност от 504 лева, посочи той.

С обвързването на системата за социално подпомагане с линията на бедност ще се изпълнят препоръките на ЕК и условията за активиране на Плана за възстановяване и устойчивост, свързани със схемите за минимален доход. Също така ще се създадат необходимите условия за оптимизиране на системата за социално подпомагане - разширяване на обхвата на подпомаганите лица и семейства и увеличаване на размера на помощите, се посочва в мотивите към законопроекта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:35 | 17.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
Р?мператоръ
преди 1 година
А аз предлагам всички лица, които са трудоспособни или с фалшив ТЕЛК, но отказват да работят, да ги пратим в Брюксел на издръжка на Европейската комисия !!! Защото те са 19% от населението, колкото пенсионерите по възраст. Докога хората ще се утрепват да работят, за да могат едни други цял живот да живеят на "социал"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още