IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българските фирми очакват трудна 2023 г., но планират увеличения на заплатите

Едва една трета от работодателите са заявили, че планират да наемат нови хора

16:20 | 30.12.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

40 на сто от българските компании имат песимистични очаквания относно българската икономика през 2023 г. Почти 26% смятат, че следващата година ще е по-добра, а останалите - че няма да е по-различна от изминалата 2022 г. Това показват данните от анкетно проучване на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), проведено в периода 1-19 декември сред 864 микро, малки, средни и големи компании.

Графика: АИКБ Графика: АИКБ

На фона на тези очаквания едва една трета от анкетираните са заявили, че планират да наемат нови хора. Най-висок е делът на предприятията - малко под 40%, които са посочили, че е възможно да се наложат съкращения на персонала.

Въпреки трудностите, които очакват, българските работодатели планират увеличение на заплатите. От участвалите в проучването 66 на сто планират ръст на възнагражденията с до 10%. По-сериозно увеличение на заплатите пък планират други 16 на сто.

9 от всеки 10 предприятия са раздали и коледни бонуси или „13-та заплата“ на служителите си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:20 | 30.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още