IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плащанията по ТЕЛК няма да спират при забавено преосвидетелстване

Депутатите приеха окончателно промени в Закона за хората с увреждания

16:53 | 19.01.23 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Парламентът прие на второ четене промени в Закона за хората с увреждания, които предвиждат при забавяне на ТЕЛК в случаите на преосвидетелстване хората с увреждания да запазят правата си и финансовата и социална подкрепа за тях да продължи.

След измененията вече става възможно, когато лицата са подали заявление-декларация за преосвидетелстване от ТЕЛК не по-късно от три месеца преди изтичане на срока на експертните им решения и е налице забавяне в медицинската експертиза по смисъла на разпоредбите на Закона за здравето, срокът на действие на индивидуалната оценка на потребностите да продължава до издаване на новите експертни решения на ТЕЛК или НЕЛК без прекъсване.

Право на месечна финансова подкрепа в размер 57% от линията на бедност имат хората с трайни увреждания над 18-годишна възраст с над 90% степен на увреждане с определена чужда помощ, които получават социална пенсия за инвалидност или пенсия за военна инвалидност, пенсия за гражданска инвалидност или наследствена пенсия.

Регионалната здравна инспекция ще уведомява служебно лицата за необходимостта от редовно преосвидетелстване не по-късно от четири месеца преди изтичане на определения в експертното решение срок на трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане.

Измененията са в отговор на проблемите, породени от забавянето на решенията на органите на медицинската експертиза и невъзможността засегнатите граждани да упражняват правата си не по тяхна вина. До постановяване на ново експертно решение и влизането му в сила хората с увреждания на практика остават без средства и социална подкрепа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:54 | 19.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още