IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британски работодатели харесаха четиридневната работна седмица в най-големия експеримент в света

92% от 61 компании, които участвали в пробния период между юни и декември м. г., са избрали да се придържат към четиридневната седмица

13:32 | 25.02.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Десетки работодатели във Великобритания, изпробвали четиридневна работна седмица, са решили да се придържат към нея след пилотния проект, който беше определен от активисти като пробив за по-добър баланс между работа и личен живот, пише Ройтерс.

Служителите в 61 компании във Великобритания са работили средно 34 часа в четири дни между юни и декември 2022 г. и са продължили да получават съществуващата си заплата. От тях 56 компании, или 92%, са избрали да продължат по същия начин, а 18 са въвели четиридневната работна седмица за постоянно.

Експериментът е най-големият в света, съобщава организацията за анализи Autonomy, която публикува доклада заедно с група представители на академичната общност и с подкрепа от базираната в Нова Зеландия група 4 Day Week Global.

Макар че данните от експеримента може да са интересни за компаниите, които се борят за таланти, други допитвания показват, че малко британски работодатели планират да въведат скоро четиридневна работна седмица.

В експеримента на Autonomy са участвали 2900 служители в различни сектори – от финансовата компания Stellar Asset Management до дигиталния промишлен производител Rivelin Robotics и магазин за риба и пържени картофи в Уелс.

Мнозинството от тях били съгласни, че производителността се е запазила.

Служителите са заявили, че благосъстоянието им и балансът между работата и личния им живот са се подобрили, а събраните данни показали много по-малка вероятност служителите да напуснат работа в резултат на политиката за четиридневна работна седмица.

“Това е голям пробив за движението към четиридневна работна седмица“, коментира Джо Райл, директор на 4 Day Week Campaign, в комюнике.

Повече свършена работа за по-малко време

Пол Оливър, главен оперативен директор на Citizens Advice Gateshead, коментира, че задържането на работното място и наемането на нови служители са се подобрили, а нивата на болничните са намалели по време на експеримента.

„Служителите вършат повече работа за по-малко време“, отбелязва той.

За някои служители допълнителният почивен ден е по-важен от заплащането – 15% са заявили, че никакви пари няма да ги накарат да се върнат към петдневна седмица. Някои служители си вземали сряда за почивен ден, а други имали политика за тридневен уикенд.

Работодателите от областта на маркетинга и рекламата, професионалните услуги и благотворителните организации били най-силно представени в експеримента. Около 66% от участниците имали 25 или по-малко служители, а 22% били с 50 или повече служители. 11% били организации с идеална цел.

Експериментът отразява нарастващото внимание към начина, по който работят хората, особено след пандемията от COVID-19, когато периодите на принудителна отпуска и задължителна работа от вкъщи накараха мнозина да се запитат дали се налага да седят в офиса пет дни в седмицата.

В последните години някои по-големи глобални корпорации изпробват подхода за четири дни и също съобщават за успешни резултати. Microsoft въведе такава програма в Япония за един месец през 2019 г., а гигантът в областта на потребителските стоки Unilever осъществи едногодишен експеримент в Нова Зеландия през 2020 г.

Но корпоративна Великобритания като цяло не е ентусиазирана.

Когато Британският институт за управление на персонала (CIPD), представляващ служители в областта на човешките ресурси, провел допитване сред членове миналата година, той установил, че малко работодатели очакват въвеждане на четиридневна работна седмица в идните три години.

Две трети не очаквали промяна в идните десет години.

Но данните, че тази политика помага за задържането на служители може да се окажат важни за компаниите, които не успяват да намерят кадри след пандемията. Великобритания има допълнително усложнение заради излизането си от ЕС.

“Това трябва да ни даде конкурентно предимство“, коментира високопоставен ръководител в застрахователна компания, участвала в експеримента, във връзка с данните, че четиридневната седмица кара служителите да остават по-дълго време на работното си място.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:09 | 25.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още