IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Половината от младите у нас не виждат възможности за реализация на трудовия пазар

Над 140 хил. младежи не са заети и не участват в никакви форми на обучение, каза зам.-министърът на труда и социалната политика Емил Мингов

17:29 | 07.04.23 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Половината от младите хора в България смятат, че няма достатъчно възможности за реализация на трудовия пазар, около една трета смятат, че трябва да има повече варианти за преквалификация, а 60 на сто от висшистите са на мнение, че образователната система не подготвя достатъчно младите да си намерят работа. Това показва проучване на социологическата агенция "Тренд", представено на конференцията "Работа за младите, младите на работа", съобщава БТА.

Проучването „Проблеми при включване на младежите на пазара на труда“ е на база 1004 ефективни интервюта с респонденти на възраст 18 плюс, по метода на пряко полустандартно интервю „лице в лице“.

Според проучването 75 на сто от запитаните смятат, че ниското заплащане е сред причините младите да не могат да си намерят работа. За 51% причината са лоши условия от работодатели и липсата на договори. 50 на сто изтъкват липса на работни места, а липсата на опит отбелязват 48 на сто.

Голям процент (близо 90 на сто) смятат, че трябва да има повече държавни политики, насочени към безработните младежи, като половината от тях, най-вече между 18 и 29 години, отговарят, че държавата е длъжна да осигурява работа. Намирането на работа е лична отговорност, смятат 51 на сто. 

„Изправени сме пред нееднородна маса младежи, които не работят и не учат“, коментира заместник-министърът на труда и социалната политика Емил Мингов в рамките на форума. И допълни, че една част от тези хора са в уязвимо положение, включително от ромската общност, а друга част не желаят да работят.

Над 140 хиляди младежи не са заети и не участват в никакви форми на обучение, заяви заместник-министърът. Той посочи, че в регистрите на бюрата по труда ежемесечно има около 16-17 хиляди безработни младежи, които очакват подкрепа за включване в обучение и заетост. 

Вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов коментира темата, посочвайки, че глобално пазарът на труда се променя с изключително голяма скорост, излизат технологични разработки и нововъдения.

„Такъв ще бъде 21-ви век - ще бъде век на предизвикателства, на нови компетенции, които трябва да придобиваме всеки един ден“, коментира той. Пеканов посочи, че с всеки изминал ден трябва да се работи младите хора да имат достъп до тези компетенции.

Вицепремиерът припомни, че при преработването на Националния план за възстановяване и устойчивост средствата за сектор „Образование“ са били завишени, засилено е финансирането на т.нар. STEM кабинети и на редица реформи, които ще помагат особено в придобиването на умения с цифровите технологии и във висшето образование.

Служебният министър на образованието и науката Сашо Пенов цитира данни, според които по всички професионални направления - от записаните студенти завършват едва 60%, а другите се отказват.

„Не държавата е тази, която трябва да осигури работата, държавата може да осигури информационната кампания и мястото, където да се срещнат бизнесът и търсещите работа, но държавата не може да накара бизнесът да наеме някого“, коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:29 | 07.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още