IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Привлечени от IT сектора, студентите изоставят математиката като специалност

Софтуерни фирми привличат студенти с по-високи заплати, посочи доц. Петър Рашков, БАН

13:17 | 09.03.23 г.

Пандемията увеличи обществения интерес към научните изследвания, но това не се предава на университетско ниво, където има отлив на желаещи за основни науки като математиката. Много софтуерни фирми привличат студенти с по-високи заплати. Това мнение изказа доц. Петър Рашков, БАН, в ефира на предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Интересът към математиката на ниво университети е наистина намалял през последните години. Има програма, която в момента се опитва да привлича студенти и докторанти по математика - тя стартира едва миналата година и тепърва ще се види резултатът…Докторантските стипендии бяха повишени, но все още има какво да се желае, за да може повече студенти да продължат обучението си на ниво докторантура...

По думите на Рашков конкуренцията във Факултета по математика и информатика е жестока - има много софтуерни фирми, които привличат студенти с по-високи заплати и много хора се ориентират към компютърните науки още на ниво бакалавър.

Събеседникът посочи, че именно математиката стои в основата на разработването на пандемичните модели, които прогнозираха развитието на Covid-19 по света, а придобитите математически умения са приложими в най-различни сектори на съвременната икономика - от IT сектора до финанси.

Срокът на програмата за повишаване на изследователския капацитет в математиката е само три години, което създава друг проблем - как да се задържат изследователите след изтичането ѝ.

За математическите изследвания не са необходими скъпи лаборатории, но трябва да се осигури постоянно финансиране за обучението и задържането на квалифицирани кадри, обясни Рашков, като средствата по Фонда за научни изследвания към МОН не са достатъчни за тази цел.

Институтът по математика и информатика участва в двустранни споразумения с чужди научни институти, но среща затруднения при участието в програми на ниво междудържавни спогодби. Последните се финансират чрез конкурси на МОН, "но липсват достатъчно контакти на ниво държава, за да може българската държава да създаде двустранни спогодби с други държави, така че да се получи финансиране от държавата-партньор за такива двустранни проекти."

"Пандемията възобнови интереса към ползата от научните изчисления. Видяхме, че са необходими не само математически модели, но и много изследвания от микробилогията и медицината".

Основната полза от развитието на научните излследвания е в повишаването на качествота на човешккия капитал, смята Рашков. Докторантите се научават на дългосрочно съсредоточаване в даден проект, като придобитите качества за разрешаване на сложни казуси са приложими в различни неакадемични области - от моделиране на риск за банки и застрахователни дружества до разработване на нови лекарства във фармацевтичната индустрия.

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:17 | 09.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Образование виж още

Коментари

Финанси виж още