IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британският пазар на труда надмина и най-високите очаквания

Това засилва тежестта върху АЦБ да увеличи отново основните лихви на фона на безмилостния ценови натиск

12:10 | 13.06.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Британският пазар на труда се е представил по-добре дори от най-високите очаквания на икономистите, анкетирани от Ройтерс, показаха нови данни от вторник. Това засилва тежестта върху Английската централна банка (АЦБ) да увеличи отново основните лихви на фона на безмилостния ценови натиск.

Заетостта и ръстът на заплащането са се увеличили през трите месеца до края на април, а нивото на безработица е намаляло, съобщи Националната статистическа служба.

Паундът се изстреля нагоре с една трета от цента спрямо долара до ниво от 1,255 долара в отговор на данните, които според банка RBC са „недвусмислено силни“.

Данните подчертават сигналите, че икономиката не се охлажда, както се надяваше АЦБ, така че инерцията от растящите цени да изчезне. Великобритания страда от едно от най-високите нива на инфлация сред най-развитите икономики.

Годишният ръст на заплащането без бонусите се е увеличил до 7,2% през трите месеца до края на април спрямо 6,9% за тримесечието до края на март.

Извън пандемията от Covid-19, когато статистиката за заплащането бе изкривена от схемите за отпуск, това е най-високата стойност в историята.

Икономистите, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха среден ръст от 6,9%.

„За АЦБ ръстът на заплащането е голям проблем – той просто е твърде висок, за да позволи на инфлацията да достигне целта от 2%“, коментира Хусейн Мехди, макро и инвестиционен стратег в HSBC Asset Management.

След като се включат бонусите, ръстът на заплащането е скочил до 6,5% от 6,1% по-рано, но все още изостава спрямо инфлацията, което означава, че британците усещат спад на заплащането в реално изражение.

Заетостта се е увеличила с 250 хил. души през трите месеца до края на април спрямо прогноза в анкетата на Ройтерс за повишение от 162 хил. души.

„Предвид възможността за по-високи лихви за по-дълъг период рецесията във Великобритания изглежда неизбежна, докато затегнатата паричната политика преминава през реалната икономика – без да включваме жилищния пазар“, казва Мехди.

Нивото на безработица, което се очакваше да се повиши до 4,0%, е спаднало до 3,8% през трите месеца до края на април от 3,9% през тримесечието до края на март, сочи още статистиката.

Данните за април са първите, които включват влиянието на ръста на минималната заплата от 9,7% и ще бъдат внимателно анализирани от АЦБ, докато тя се опитва да оцени колко траен ефект е имал неотдавнашният период на двуцифрена инфлация във Великобритания.

Централните банкери вероятно ще отбележат, че основните данни за заетостта и заплащането са над прогнозите, а нивото на безработица – под всички прогнози.

Във вторник финансовите пазари оценят на 33% вероятността АЦБ да увеличи основните лихви на 22 юни с 0,5 пр.п. В понеделник оценката за подобно развитие възлизаше на 17%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:10 | 13.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още