IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британският бизнес страда от непосилни цени на енергията

Новите скъпи договори започват да влизат в сила точно когато държавната подкрепа бе намалена

11:40 | 04.06.23 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Бизнесите в Обединеното кралство са по средата на автомобилна катастрофа на забавен каданс. Новите скъпи договори за енергия започват да влизат в сила точно когато държавната подкрепа бе намалена. Това прави енергията недостъпна за някои по-малки компании и вероятно ще удари най-тежко проблемните сектори на търговията на дребно гостоприемството, пише Камила Паладино за Financial Times.

Разбира се, всичко това беше ужасно предвидимо. Търговският и индустриалният сектор заедно консумират около две трети от приблизително 300TWh търсене на електроенергия в Обединеното кралство. По-малките предприятия като цяло имат договори с фиксирана цена, много от които се подновяват през октомври или април. Те отразяват очакванията за бъдещите енергийни разходи към момента когато договорът се предоговаря, както и множество мрежови и свързани с политиките такси.

Редица по-малки фирми – според Федерацията на малкия бизнес (FSB) 13 процента от тях, или 90 000 - предоговориха договорите си, когато пазарът беше в своя пик миналата година. Сега те са обременени с непосилни сметки.

Като най-лош пример, компания, която е предоговорила договор за електроенергия за периода април 2023 г. - март 2024 г. в пика на пазара през август миналата година, би очаквала бъдещи цени на електроенергията от над 600 паунда за MWh, според консултантската компания Cornwall Insights. Добавянето на мрежовите и други такси ще повиши сметката до почти 700 паунда.

При този сценарий малък бизнес, който консумира 20 MWh електроенергия годишно, ще получи сметка от 14 000 паунда. През 2019 г. тя щеше да е около 2600.

В същото време, съгласно новата програма за отстъпки на правителството, подкрепата бе драстично намалена.

Не е изненадващо, че бизнесът е много недоволен. Високите разходи за енергия ще направят за някои неоправдано да се работи. Всъщност фалитите заради енергийни дългове тази година са на път да достигнат рекорд. Това е тревожен знак за икономиката на Обединеното кралство. Регулаторът Ofgem започна разследване за лоши практики при енергоснабдяването за небитови нужди.

Договорите на високи фиксирани цени също изглеждат несправедливи, като се има предвид колко бързо впоследствие спаднаха разходите за енергия. До март очакванията за бъдещите цени на електроенергията намаляха с почти 70 процента.

Това помага да се обяснят призивите към доставчиците за помощ. Компании като EDF, Eon и Drax обаче не могат лесно да отменят един договор и да подпишат друг. Те обикновено хеджират договорите с фиксирана цена, като купуват - в този случай на висока цена - енергия на форуърдния пазар и си гарантират маржа.

Тези маржове исторически са много тънки. Печалбата преди лихви и данъци на Centrica от доставката на електроенергия за небитови нужди през 2022 г. беше едва 1,7% от приходите. „Снабдяването на небитовия пазар беше много трудно за комуналните компании, които реализираха възвръщаемост под цената на капитала си“, коментира Марк Фрешни от Credit Suisse.

Има признаци, че енергийните компании са уморени от това неоптимално състояние на нещата. Съобщава се, че Eon иска да продаде бизнес подразделението на своето дъщерно дружество Npower. Centrica и Scottish Power намаляват присъствието си на пазара. Разчитането на доставчиците да понесат повече болка може да предизвика повече действия от този вид.

Трябва да има място за взаимноизгодно предоговаряне. FSB предложи програма за „осредняване и удължаване“. Основната идея е компаниите да удължат 12-месечните договори до, да речем, 24 месеца и да плащат средна ставка. British Gas и EDF предлагат някаква версия на това.

Осредняването би помогнало до известна степен. Форуърдните ценови криви за годината от април 2024 г. в момента са на около 110 паунда за MWh. Според това изчисление средната цена на едро за двугодишен договор ще падне от около 600 на 360. Доставчиците обаче вероятно ще таксуват клиентите за отлагането на някои приходи и за поемането на по-дългосрочен кредитен риск.

Но макар че осредняването и удължаването биха смекчили болката, тежестта върху по-малките компании все още ще е значителна. Призивите за по-нататъшна правителствена подкрепа са вероятни преди тази криза да отшуми. Идеите варират от директни субсидии до застраховане на кредитния риск, което би позволило на доставчиците да предлагат по-дългосрочни договори на по-ниски цени.

Междувременно Обединеното кралство би било добре да помисли как да разреши този проблем структурно. Намаляването на разходите за енергия на едро трябва да бъде приоритет. Прегледът на функционирането на пазара на електроенергия, стартиран миналата година, е добре дошла стъпка. Намаляването на потреблението на енергия също трябва да бъде част от отговора. Сегашните парещи цени със сигурност карат потребителите да мислят за това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:16 | 04.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

8
rate up comment 5 rate down comment 27
Скъсана_Ушанка
преди 10 месеца
Господа автори и редактори, относно "новите скъпи договори" - какво точно им е скъпо на договорите? Все пак пишете и редактирате статии за реномирано икономическо издание, би трябвало да са на ниво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 26
zelka007
преди 10 месеца
на борста цената е 65-70 паунда за МВтч пък едногодишните договори са за 600 паунда за МВтч ... нормално е да бръмчът хората ... ще намерят решение , не се касае за голяма група потребители , вероятно няма да е пазарно , но ще се оправят . на квичyнгерите горещо препоръчвам да погледнат ЕСО , работим на един хилядник , ФЕЦ и ВяЕЦ генерират повече от него ... и това не е в слънчев ден друзя , а ние знаем форумната легенда , как ФЕЦ в облачен ден нищо не генерират ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 6
evlogi
преди 10 месеца
..*** пък нищо де, ще спасят пък климата на планетата..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 22 rate down comment 5
mr. Yoda
преди 10 месеца
До: pinoccio: Да, да, да :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 24 rate down comment 19
pinoccio
преди 10 месеца
Това е фейк. Аман от проруски статии. Митрофанова да дойде веднага в редакцията и да доведе Путин. Има и нафта, и ток, колкото щеш, и Карлсон върти *** на покрива и произвежда зелена енергия. Сега са най-евтините времена. Никога не е било толко евтино - кеф ти от САЩ, кеф ти от Норвегия, кеф ти от Конго, кеф ти от спуканата тръба на СП гратис, отвсякъде идват ресурси без пари. Това е поръчкова статия. Слава на Украйна. С Русия е свършено, от нея ще остане само гръмоотводът на Кремъл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 23
OHЯ
преди 10 месеца
Честит Брекзит ! А любителетЕ на бай Ботокс от блатата масковски да четат внимателно !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 8
danchomentata
преди 10 месеца
Иде инфлация и у назе ако ония отдоле не се отпръжат на работе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 8
danchomentata
преди 10 месеца
https://***.eso.bg/doc?umm
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още