IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възстановяването на икономиката на Украйна зависи от жените

2,8 млн. от бежанците от войната са жени в трудоспособна възраст

14:03 | 24.07.23 г. 9
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Възстановяването на украинската икономика ще зависи от това дали бежанците ще се завърнат в страната, пише в анализ Bloomberg. По данни на Киев от началото на войната страната са напуснали повече от 6 млн. души, от които 68% са жени и деца. Мъжете на възраст 18-60 години подлежат на мобилизация и нямат право да напускат страната, освен след специално разрешение.

2,8 млн. от бежанците от Украйна са жени в трудоспособна възраст и ако те не се върнат в родината си, това ще коства около 10% от брутния вътрешен продукт отпреди началото на войната, изчислява Александър Исаков, експерт от Bloomberg Economics.

Това е най-лошият сценарий и означава загубата на около 20 млрд. долара годишно. Част от тях може да бъде временно покрита от финансовата помощ от ЕС в размер на 12,5 млрд. евро, която ще бъде отпускана в продължение на четири години.

Дори и преди войната Украйна беше в демографска криза с коефициент на плодовитост от 1,2, или едно от най-лошите в Европа нива. Сега със загиналите и инвалидизираните по време на войната трудовата сила ще бъде недостатъчна за икономическото възстановяване.

Украйна има амбициозна цел за възстановяване след войната и удвояване на икомиката си до 2032 г. Министерството на икономиката обаче изчислява, че за реализацията на плановете не достигат 4,5 млн. работници. Но този липса може да бъде покрита - от върналите се бежанци, 60% от които са образовани, и от чужденци.

За целта е нужно насърчаването на жените да се върнат обратно на работа, дори и чрез нов закон и премахването на неравенството между половете, подкрепа за жените, чиито мъже са на фронта, да започнат собствен бизнес и т.н.

Бежанците и разселените от окупираните територии съставляват около 1/3 от общо 37,5 млн. души, които живеят на контролираната от Киев територия на Украйна. Разселените украинци все още могат да допринесат за разширяването на украинската икономика, но бежанците в чужбина вече започват да си намират работа, да плащат данъци и да увеличават БВП на други държави. В Украйна се опасяват, че много от тях повече няма да се върнат в страната си.

Завръщането им ще зависи от много фактори - колко дълго ще продължи войната, какви ще бъдат гаранциите за сигурността и т.н. Опитът на Босна показва, че отне почти десетилетие да се завърнат половината от общо 2 млн. бежанци от конфликта.

Ситуацията може да се влоши още повече, ако мъжете и семействата на бежанците решат да се присъединят към тях в чужбина. Голяма част от жените вече решават да останат за постоянно в чужбина заради децата, които намират своята среда там.

В градовете на Украйна все повече детски градини отново отварят врати - след изграждането на бомбоубежища, и те постепенно започват да се запълват. Но и при най-добро стечение на обстоятелствата бежанците с деца ще се върнат най-рано година-две след края на войната, когато стане ясно дали Русия ще продължи да обстрелва страната.

Много от бежанците споделят, че не мечтаят да останат да живеят в държавите, които ги приютиха - Германия, Нидерландия или Великобритания. Но повечето правят всичко възможно да удължат престоя си и да превърнат визите си в постоянни. 3/4 от бежанците в Германия посещават уроци по немски език и търсят работа. В Германия има 1 млн. украински бежанци.

Победата ще бъде семействата да се съберат отново в Украйна, не в чужбина, коментира зам.-министърът на икономиката Тетяна Бережна пред Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:28 | 24.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

9
rate up comment 7 rate down comment 6
OHЯ
преди 9 месеца
Копейкопоклонниците , я разкажете с Киев за три дни кво стана ? А жужевидния старчок направили Клошария велика ? Всичко по план ли е :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 10
zelka007
преди 9 месеца
До: Tikva007 ... недъгав ... празнуваме пореден рашибозушки генерал за този месец в черен чувал ... в комплект с още три нефела журналисти ... всичко върви по план , след три дена в Киев ... леопардите перфектно газят рашибозук из Запорожието , от тези дето всичките са ликвидирани , половината на границата другата половина преди да стигнат линията на съприкосновение ... на Крим как дела ?! не спират с фоерверките вече втори месец , ти за Олешка си мечтаеш , тя ваша ли е ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 7
sssaaa
преди 9 месеца
Контра-офанзивара върви точно както я бях предсказал 1 напред, 2 назад
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 7
Tikva007
преди 9 месеца
До: SporqZaKef: Празнуват победите в контра-офанзивата. Може пак да са превзели Олешка. Търчилъжи може пак да обикаля страната и да изкупува младо агнешко за леопардите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 7
Tikva007
преди 9 месеца
* Възстановяването на икономиката на Украйна зависи от жените* - Трудна работа. Украинските жени са много красиви, много дашни и всеотдайно настроени към трудови подвизи в името на победата, истински професионалистки, но професията им е прекалено стара за модерна Европа. Слабото традиционно търсене поради липса на потентни мъже и изобилието от мъжки ковври си казва думата. А козата си сака прръчч. Ще повторя: трудна работа. Кофти късмет. Парадокс - Европа, към която драпат, ги убива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 7
SporqZaKef
преди 9 месеца
Дежурните да не са някой тийм билдинг или семинар? Не съм ги мяркал скоро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 6
Achtung
преди 9 месеца
Преди изкуственото осветление, цикъла на всички жените е вървял с фазите на луната. Останат ли на фронта достатъчно дълго, спазвайки светлинно затъмнение по време на война, ще дойде момент когато всички ще са в ПМС едновременно. Мисля, че света не е подготвен за това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 7
valentino29
преди 9 месеца
До: cyclop: )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 33 rate down comment 9
cyclop
преди 9 месеца
Войната в Украйна е голям провал за равноправието между половете. Мъжете патриархално са окупирали почти всички позиции на фронта. Огромна крачка назад за феминизма. Премахването на неравенството между половете трябва да започне с изравняване съотношението мъже-жени на фронта. Иначе не мърдаме напред.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още