IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шалапатова ще изготвя нова национална карта за социалните услуги

За следващия бюджет ще работим за цялостната подкрепа на всички уязвими групи, каза социалният министър

12:45 | 02.08.23 г. 2
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Подготвя се цялостен анализ на политиката на социално подпомагане с цел да не се стига до това хора, които получават години наред помощи, все още да са в затруднено положение. Това каза в интервю за БНР министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова.

По думите ѝ темата за даването на пари е свързана с въздействието на социалната инвестиция. Създадени са работни групи, които ще анализират политиката на социално подпомагане и така държавата да се намеси в рисковите домакинства при нужда с финансова помощ и качествено социално подпомагане.

„В България инвестираме сериозен финансов ресурс, но невинаги той води до качество на живот“, коментира социалният министър.

Шалапатова потвърди, че в бюджета за 2024 година ще изиска по-голям ресурс за хората в уязвимо положение. Ще се актуализира и размерът на социалните плащания. Шалапатова заяви готовност да работи за повишаването на минималната заплата и на доходите, както и "да се повиши усещането за социална справедливост, което в момента не е факт според нея. 

Иванка Шалапатова си поставя за цел до октомври следващата година да се транспонира изцяло директивата на ЕП за адекватността на минималните работни заплати. Работна група, която е създадена, трябва да предложи конкретни законодателни промени, но как ще се променя в бъдеще минималната работна заплата е въпрос на бъдещи анализи, стана ясно от изказването на министъра.

"За следващия бюджет ще работим за цялостната подкрепа на всички уязвими групи. Само паричните помощи никога няма да са достатъчни", посочи тя. По думите ѝ целта е родителите на деца с увреждания да получават цялостна подкрепа, не само финансови помощи.

До края на тази година ще е готова национална карта за социалните услуги, базирана на анализи на местните власти, каза още минстърът на труда и социалната политика. Планирано е с ресурс от Националния план за възстановяване и устойчивост да бъдат разкрити над 250 нови услуги, което да осигури достъп на всички деца с увреждания и на всички уязвими групи.

"Чрез картирането на социалните услуги да се запълнят празноти – там, където има такава потребност, тя да бъде създадена – както от местната власт, така и с ресурсите на държавните институции", посочи министърът.

Около 200 деца са останали в четирите действащи дома за медико-социални грижи, уточни Шалапатова. Това по думите ѝ са "последните деца", за които досега е било трудно да се намери "хуманна алтернатива".

"Нямам обяснение защо толкова бавно се извеждат тези деца. Те трябваше до края на миналата година да намерят по-качествена грижа – в семейна, в близка до семейната среда."

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:46 | 02.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Frosty
преди 9 месеца
Ша Lапа това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Frosty
преди 9 месеца
Ша *** това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още