IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анкета: Близо половината американци смятат, че автоматизацията ще отнеме работата им

По-младите работници, чернокожите служители и латиноамериканците се смятат за най-силно изложени на подобен риск

17:40 | 17.08.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Близо половината от американците, анкетирани като част от ново проучване, смятат че автоматизацията може лесно да отнеме работните им места, съобщава Bloomberg, цитирайки анализ на Американската асоциация на работниците (ASA).

Според проучването по-младите работници, чернокожите служители и латиноамериканците се смятат за най-силно изложени на подобен риск, докато представителите на поколението на бейби бумърите (родените между 1946 г. и 1964 г., бел. ред.)  и белите американци са по-малко притеснени от подобно развитие.

Бързото развитие на генеративния изкуствен интелект (ИИ) увеличи възможността за автоматизиране на много повече задачи на работното място. Една трета от американците вече използват ИИ на работа, установява изследването.

Резултатите са в рязък контраст с тези от подобно проучване от 2017 г. По това време близо три четвърти от заетите американци не вярват, че тяхната работа може лесно да бъде заменена от роботи или ИИ.

„Само за няколко години отношението на работниците към изкуствения интелект се промени драстично“, изтъква главният изпълнителен директор на ASA Ричард Уолкуист. „Работниците гледаха на програмите за ИИ като на нещо, което може да помогне на хората. Сега работниците са притеснени, че ИИ може да ги замени напълно“, добавя той.

Около три четвърти от анкетираните очакват увеличеното използване на автоматизация и ИИ да доведе до по-голяма безработица, като жените са по-склонни да допуснат това от мъжете.

Повечето американци очакват автоматизацията да увеличи нивото на безработица в САЩ. Източник: ASA/Bloomberg Повечето американци очакват автоматизацията да увеличи нивото на безработица в САЩ. Източник: ASA/Bloomberg

Промишлените работници са тези, които смятат, че работните им места най-вероятно ще бъдат заменени от автоматизацията, докато служителите в здравеопазването се смятат за най-малко изложени на подобен риск. Мнозинството чернокожи и латиноамериканци смятат, че работата им може да бъде отнета от машини, в сравнение с по-малко от двама на всеки пет от техните бели колеги.

Въпреки това повечето американци вярват, че увеличеното използване на технологии като цяло ще има положителен ефект върху работниците, сочи проучването. Все пак респондентите са раздвоени по въпроса дали това ще помогне или ще навреди на кариерата им.

Онлайн проучването, засягащо над 2000 възрастни американци, е проведено от 20 до 22 юни.

ASA представлява 1700 агенции за подбор и набиране на персонал в индустрия с годишни приходи от продажби от над 150 млрд. долара. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:40 | 17.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 1
baba_meca
преди 8 месеца
Е то америанците как да се сетят, че санкциите към Русия имат нещо общо?!?! толкова им е естественият интелект...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още