IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Линията на бедност за 2024 г. ще бъде 526 лв., реши правителството

Прагът се повишава с 22 лв., или с 4,4%, в сравнение с 2023 г.

16:11 | 01.11.23 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Линията на бедност за 2024 г. ще бъде в размер на 526 лева, реши Министерският съвет.

Стойността ѝ се повишава с 22 лв., или с 4,4%, в сравнение с 2023 г., каза на брифинг министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова, след като правителството прие решението на днешното си заседание.

Увеличеният размер на прага за бедност ще повиши и социалната подкрепа за уязвимите групи, тъй като по-голям брой хора и семейства в нужда ще получават подкрепа от държавата, стана ясно от коментара на министъра. Около 800 хил. души от уязвими групи ще получат финансова подкрепа в по-висок размер през 2024 г. вследствие на увеличаването на линията на бедност. За следващата година се предвижда да бъде оказана финансова подкрепа по Закона за хората с увреждания на 672 хил. души над 18-годишна възраст. По закона за социално подпомагане помощта ще достигне до 123 508 души през 2024 г.

Шалапатова увери, че необходимите средства се отчитат при изготвянето на Закона за държавния бюджет за 2024 г. Предвидено е средствата за подкрепа по Закона за социалното подпомагане да се увеличат със 75,6 млн. лева. За хората с увреждания ще има 27,6 млн. лв. повече, а за финансовите помощи по смисъла на Закона за закрила на детето средствата ще се увеличат с 1 млн. лева, посочи министър Шалапатова, цитирана от БТА.

В изпълнение на днешното правителствено решение ще се разшири обхватът на хората, които получават пенсия за старост.

Новият размер на линията на бедност ще окаже благоприятно въздействие върху уязвимите и най-нискодоходните групи от населението. С увеличаването ѝ ще нараснат обвързаните с нейната стойност социални помощи и финансова подкрепа, изплащани по Закона за социално подпомагане, Закона за хората с увреждания и Закона за закрила на детето.

Повишаването на линията на бедност ще подобри социалната закрила за уязвимите групи, тъй като по-голям брой хора и семейства в нужда ще получават подкрепа от държавата, посочва се в решението на кабинета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:11 | 01.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още