IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли линията на бедност да се актуализира спрямо инфлацията?

Ще е много трудно да се промени европейската методология, каза бившият социален министър Христина Христова 

13:25 | 24.08.23 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Всеки пети в България живее под линията на бедност, а 10% от работещите хора са под този праг. Затова синдикатите настояват от догодина размерът на линията на бедност да стане 526 лв., както и за промяна в европейската методика за определянето на прага.

Конфедерацията на труда „Подкрепа“ настоява да се направят нужните промени в Методиката за определяне на линията на бедност за страната, така че да има възможност размерът ѝ да се актуализира с този на инфлацията. Становището е във връзка с Проекта на Постановление на Министерския съвет за определяне на размера на линията на бедност за 2024 г. Проектът предлага определяне на линията на бедност за 2024 г. в размер на 526 лв. За настоящата година тя е в размер на 504 лв. 

От КТ „Подкрепа“ считат, че с промяна в методиката „поне отчасти ще се компенсира изоставането на данните, които са база за нейното калкулиране“.

Според бившия социален министър Христина Христова ще е много трудно и почти невъзможно да се промени европейската методология. "У нас всяка година се определя нова линия на бедност. От 2021 г. сме с нова методика, която съобразява българската линия на бедност с европейската методология“, посочи тя пред Bulgaria ON AIR.

Христова се съгласи, че статистиката е тревожна - 23% от хората у нас са под линията на бедност, което означава над 1,6 млн. души.

За икономиста Юлиан Войнов действащата методология достатъчно прецизно измерва ситуацията в страната, но проблем са българските условия. „Доходите са ниски и линията на бедност също е на ниско равнище", коментира Войнов.

През 2005 г. доклад на Световната банка, който измери бедността в България, макар и по различни критерии, отчете, че 16% от населението беше под линията на бедност. Сега сме на 23% - не е добра тенденция, смята бившият социален министър.

Ръстът на доходите трябва да е обвързан с производителността на труда в държавата и развитието на икономиката, категоричен е Войнов.

"Опитът да се влияе върху доходите на населението чрез увеличаване на всякакви помощи и заплати натоварва бизнеса. Статистически доходите в България са едни от най-високите, дори България е на първо място в ЕС по увеличение на доходите. Трябва да се създадат условия за по-добро икономическо развитие и привличане на инвестиции", подчерта икономистът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:25 | 24.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още