IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повече американци са подали първоначални молби за помощи за безработни преди празниците

Броят на заявленията е нараснал с 12 хил. до 218 хил. през седмицата до 23 декември

17:24 | 28.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Броят на американците, подали първоначални молби за обезщетения при безработица, е нараснал миналата седмица до ниво, съответстващо на стабилния пазар на труда, съобщава Bloomberg.

Подадените за първи път заявления са се увеличили с 12 хил. до 218 хил. броя през седмицата, приключила на 23 декември. Заради празниците е възможно да има колебания в данните. Четириседмичната пълзяща средна, която представя по-ясно тенденцията, изглаждайки волатилността, остана без съществена промяна на ниво 212 хил. миналата седмица – най-ниското от края на октомври насам.

Първоначално подадените молби за помощи при безработица в САЩ са се увеличили през седмицата преди Коледа. Графика: Bloomberg Първоначално подадените молби за помощи при безработица в САЩ са се увеличили през седмицата преди Коледа. Графика: Bloomberg

Броят на хората, получаващи помощи и след първата седмица, се е увеличил до 1,88 млн. в седмицата преди празниците.

Въпреки този ръст, първоначално подадените искове за обезщетения остават близо до исторически ниски нива, което е доказателство, че компаниите не са склонни да съкращават служителите си на фона на стабилното търсене.

Данните от четвъртък предшестват месечния доклад на правителството за работните местa, който ще бъде публикуван в края на следващата седмица. Икономистите прогнозират стабилен ръст от 170 хил. при новите позиции през декември, отговарящ на стабилното търсене на работна ръка, което е ключово за стимулирането на икономиката.

Подобен ръст на работните места подкрепя някои прогнози, че представителите на Федералния резерв, след почти две години на агресивни лихвени повишения, ще успеят да постигнат желаното „меко кацане“ на икономиката – като успеят да укротят инфлацията, без да стимулират безработицата.

Засега пазарът на труда се оказа стабилен, докато инфлацията бавно отстъпва към целта на централната банка от 2%.

На некоригирана база първоначалните молби са нараснали с 31 570 до 272 610. Тези в Калифорния, Мисури и Ню Джърси допринасят най-много за увеличението, най-малко молби са подадени в Тексас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:24 | 28.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още