IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Затегнатият пазар на труда във Великобритания потиска залозите за лихвени понижения

Безработицата остава на ниво от 3,9% през ноемврийското тримесечие

16:20 | 05.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Пазарът на труда във Великобритания е бил по-затегнат от първоначално очакваното, отразявайки промените в официалните данни за населението, които показват повече млади хора в трудоспособна възраст от преди, пише Bloomberg.

Безработицата във Великобритания, изчислена с новия показател, е била 3,9% през трите месеца до ноември, под нивото от 4,2%, изчислени чрез предишните данни, съобщиха от статистическата служба на страната (ONS) в понеделник. Безработицата е продължила да намалява в продължение на четири поредни месеца, според новите данни, докато временните експериментални резултати показаха, че тя е останала непроменена през същия период. 

Пазарът на труда във Великобритания е останал по-затегнат от първоначално очакваното. Графика: Bloomberg Пазарът на труда във Великобритания е останал по-затегнат от първоначално очакваното. Графика: Bloomberg

Комбинацията от фактори предполага, че пазарът на труда не се е охладил толкова много, колкото се смяташе, и това вероятно оказва по-голям натиск върху заплатите и цените. Данните може да убедят Английската централна банка да изчака няколко месеца преди да започне да понижава лихвите си.

„Това се различава съществено от резултатите, които ONS публикува като временно решение през последните няколко месеца“, заяви Джордж Бъкли, главен икономист за Европа в Nomura. 

Новите данни „сигнализират за по-затегнат пазар на труда, отколкото Английската централна банка очакваше“, коментира Бъкли. „В крайна сметка това подкрепя очакванията, че комисията по паричната политика ще задържи лихвите високи за по-дълго време“, допълни той.

По-ниското равнище на безработица отразява промените в структурата на населението, като се смята, че има по-малко хора на средна възраст и по-сериозен ръст на младите между 16 и 24 години. Тъй като по-младите хора са по-склонни да продължават образованието си вместо да започнат работа, процентът на неактивност през април, измерващ хората, които нито работят, нито търсят активно работа, се е повишил.

Тези резултати финализират четиримесечен период, през който ONS се отказа от основното си проучване на работната сила, след като то събираше недостатъчен брой отговори. Статистическата служба спря да провежда проучването през октомври.

Междувременно Английската централна банка (АЦБ) очаква повече доказателства, че пазарът на труда се охлажда, преди да понижи лихвите от текущото ниво им ниво  от 5,25%. Главният икономист на АЦБ Хю Пил миналата седмица заяви, че намаленията на лихвените проценти все още са „донякъде далеч“. Пазарите очакват първото такова около юни.

Ниската безработица и слабото участие на работниците на пазара на труда остават пречка, коментира АЦБ миналата седмица, тъй като те увеличават натиска върху заплатите и цените.

Участието намаля драстично по време и след пандемията, но по-новите данни показват, че хората се връщат към работната сила. „Въпреки че се разхлабва, пазарът на труда остава затегнат “, заявиха от АЦБ миналата седмица.

ONS ще пусне пълен набор от данни с ревизии от 2011 г. заедно с новите данни за работните места следващата седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:20 | 05.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още