IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на труда във Великобритания става все по-недостъпен за току-що завършилите

Броят на работните места намалява най-бързо за младежите с образование и без опит

09:38 | 08.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bing Guan/Bloomberg
Снимка: Bing Guan/Bloomberg

Работните места за току-що завършилите британски университети младежи намаляват двойно по-бързо спрямо останалата част от пазара на труда. Това предизвиква опасения, че компаниите на Острова не инвестират достатъчно в бъдещата си работна сила, предава Bloomberg.

Броят на свободните позиции за висшисти е намалял с 30,2% спрямо година по-рано през февруари, според данни на търсачката за обяви за работа Adzuna.

„Тези нови участници са фундаментални за успеха на икономиката и за бъдещия пазар на труда“, коментира Кейт Шусмит, заместник-главен изпълнителен директор на индустриалната група Confederation & Employment Confederation.

Ограничаването на възможностите за висшистите е симптом на влошаване на пазара на труда, като работодателите се въздържат от наемане, след като икономиката на Великобритания изпадна в рецесия миналата година. Това отразява усилията на Английската централна банка (АЦБ) да овладее инфлационните сили с най-високите лихвени проценти от 16 години насам, което помогна за охлаждане на натиска върху цените, идващ от бързия растеж на заплатите.

Отделно проучване на REC, публикувано в понеделник, показа, че търсенето на персонал е спаднало за пети месец до ниво, което е близо до 37-месечно дъно.

„Постоянната икономическа несигурност доведе до това, че много бизнес лидери забавят големи инвестиционни решения“, смята Джон Холт, старши партньор в KPMG.

За младите хора най-тревожната тенденция е проблемът с броя на работните места за тези, които тепърва започват за градят кариера. Младежите, които напускат университетите, са изправени пред особено недостъпен пазар. Данните на Adzuna допълват цифрите от Reed Recruitment миналата година, които показват, че завършилите в момента се сблъскват пред най-лошото състояние на пазара от години.

Резултатът е, че по-малко млади хора работят, което намалява наличната работна ръка. Повече от 500 000 души на възраст от 16 до 24 години са били икономически неактивни между октомври и декември 2023 г. Въпреки че това е по-малко, отколкото в пика след пандемията от Covid-19 между юли и септември миналата година, цифрата остава със 7,5% по-висока от преди година.

Нежеланието на работодателите да наемат кандидати без опит се дължи на по-ниската увереност в перспективите, според проучване на REC, показващо настроенията към решенията за наемане и инвестиране на 12-месечно дъно. Шусмит се надява, че потенциалното намаляване на лихвените проценти ще помогне на компаниите да „раздвижват“ бюджетите си, за да наемат повече кадри.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:32 | 10.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още