IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Тук е и може да бъде доставена". Шолц контрира блъфа на Путин за турбината

Русия твърди, че доставките на газ не се осъществяват заради германската турбина. Производителят Siemens Energy и канцлерът показват на света в Рур обратното

13:47 | 03.08.22 г. 30
Автор - снимка
Създател
<p>
	Германският канцлер едва сдържа усмивката си пред газовата турбина. <em>Снимка: EPA/SASCHA STEINBACH / POOL</em></p>

Германският канцлер едва сдържа усмивката си пред газовата турбина. Снимка: EPA/SASCHA STEINBACH / POOL

В продължение на седмици Германия бе в ступор заради състоянието и местонахождението на газовата турбина SGT-A65. В сряда германският канцлер Олаф Шолц (Социалдемократите) посети текущото местонахождение на турбината в Мюлхайм ан дер Рур. Там, след като е била обслужена в Канада, тя стои вече почти две седмици в склад, принадлежащ на германския технологичен специалист Siemens Energy.

Шолц нарича турбината „впечатляваща технология". И не може да сдържи усмивката си. Но в това няма нищо „мистично": „Турбината е налице и може да бъде доставена. Достатъчно е някой да каже: „Искам я", за да я получи много бързо", подчертава германският политик. Именно това е причината за спонтанното посещение на канцлера в Рурска област. Това е и демонстрация и ясен сигнал към Русия, коментира германският Handelsblatt.

В средата на юни руската газова компания „Газпром" намали доставките по „Северен поток" до 40 процента от капацитета Междувременно през връзката между Русия и Германия вече текат само 20% от капацитета.

В продължение на седмици „Газпром" се измъкваше от проблема, като казваше, че вината е в „технически дефекти" и че не може да им влияе. Проблемът бил по-скоро в германците и тяхната компания Siemens Energy. Това е и мнението на руския президент Владимир Путин. В навечерието на посещението си Шолц назова това „блъф на Путин“ и сега го разобличи.

Главният изпълнителен директор на Siemens Energy Кристиан Брух също не е съгласен с изказванията от Москва. „Не съществуват технически причини, поради които по газопровода през Балтийско море от Русия в момента да постъпват само 20% от природния газ. В компресорната станция в Портовая, Русия, има шест такива турбини и две по-малки. За пълен капацитет са необходими пет. Понастоящем работи само една от тях. От техническа гледна точка не можем да разберем това", остро критикува Русия Брух. Освен това той заяви, че на компанията не са известни технически дефекти в другите турбини.

Шрьодер критикува и призовава за „Северен поток 2

Бившият канцлер Герхард Шрьодер, който доскоро беше член на надзорния съвет на руската енергийна компания „Роснефт", също се включи в дебата. В интервю за RTL Group довереникът на Путин обвинява Siemens Energy за забавянето. Той заяви, че не знае защо турбината е в Мюлхайм, а не в Русия. И също така призова за пускането в експлоатация на спорния газопровод „Северен поток 2", който неотдавна беше спрян от германския канцлер като част от санкциите срещу Русия.

Запитан за изказванията на Шрьодер, Шолц избегна да отправи директни критики към партийния си колега. И само уточни накратко: „Прекратихме процеса на одобрение на „Северен поток 2" по основателни причини. Има достатъчно капацитет на „Северен поток 1" и не липсват възможности Русия да изпълни договорите си чрез него или чрез газопровода през Украйна“.

Турбинната епопея, на която Шолц и Siemens искат да сложат край, започва с рутинна поддръжка на оборудването в Канада. Оттам тя не можеше да бъде върната директно в Русия поради канадските санкции, наложени в резултат на агресивната война срещу Украйна. Използването ѝ в тръбопровода обаче така или иначе е планирано едва през септември.

„Липсват само необходимите митнически документи за внос в Русия", съобщиха по-рано от Siemens Energy. Тази информация на свой ред може да бъде предоставена единствено от „Газпром“. От страна на Siemens Energy е ясно: „Транспортирането на турбината е подготвено и може да започне веднага“.

По поддръжката на 1224-километровия газопровод "Северен поток" редовно се извършват дейности по поддръжката. Те са част от рутината и са предварително планирани. Нико Бошняк от мрежовия оператор Open Grid Europe (OGE) обяснява: „Дори ако някоя турбина се повреди, ние винаги работим с резерви в такива станции, така че винаги да има няколко такива турбини, за да можем да компенсираме повредите“.

Обратно към АЕЦ-ите

Според Шолц федералното правителство обмисля и малко по-дълго използване на ядрената енергия. Електроцентралите са „от значение изключително за производството на електроенергия и само за малка част от нея", заяви Шолц в Мюлхайм ан дер Рур. „Но все пак може да има смисъл". Той спомена за „различното" разширяване на възобновяемите енергийни източници във федералните провинции. „Знаете, че по-специално в Бавария, която се развива бавно, се разширява използването на вятърна енергия“. Той също така заяви, че разширяването на преносните мрежи в южната част на страната „не е напреднало толкова бързо, колкото е било планирано". Всичко това трябва да бъде взето предвид, добави канцлерът. 

Преди да се вземе решение обаче, първо трябва да се изчака резултатът от провеждания в момента подновен стрес тест за енергийните доставки, каза Шолц. Той посочи още, че в момента съоръженията за съхранение на газ в Германия са по-добре запълнени, отколкото през предходните години, и че освен това планираните нови терминали за втечнен природен газ трябва да влязат в експлоатация от края на годината. Това би подобрило значително възможностите на Германия за внос на газ, независим от Русия.

Поради опасенията от спиране на доставките на руски газ социалдемократите и по-специално Християндемократичният съюз призовават за удължаване на срока на експлоатация на атомните електроцентрали. Съгласно действащото законодателство в областта на ядрената енергетика трите електроцентрали, които все още са свързани с мрежата, ще трябва да бъдат изключени от нея в края на декември. Досега социалдемократите и особено Зелените бяха скептични. Дори Зелените обаче вече не изключват като цяло поне временно продължаване на дейността в случай на криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

10
rate up comment 9 rate down comment 3
Зайо Байо
преди 1 година
Горкия Шолц, всички се гаврят с него и открито го подиграват. Украинците викат бил обидена наденичка, руснаците го направиха за посмешище с турбината, американците го изритват чат пат, поляците са си поляци, а Германия губи влиянието си в Европа и стои на тъмно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 5
0pk
преди 1 година
Ватенка, пропусна още веднъж да се публикуваш. За хеттрик ви капе бонус, нали така? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 4
0pk
преди 1 година
Не знам вече, в какво да съм сигурен. От една страна ти ми обясняваш, а нямам причина да не ти вярвам. От друга страна тука чета, че германците национализират разни доставчици, като наливат в тях нанайсе млрда за да има изобщо възможност за доставки, че като цяло в ЕС са наляти повече млрди за спасяване, отколкот са откраднати от руските банкови сметки и други подобни отчайващи новини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 7
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Нямат край москалските лъжи. Всъщност вече е по-скоро изненада, когато москалите кажат истината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 7
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Нямат край москалските лъжи. Всъщност вече е по-скоро изненада, когато москалите кажат истината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 1 година
Хихиихи .....чичко Шолц може да те инсталира тебе, за да засмууукваш руският газ...хихихихи...... защото си с по-голям капацитет от турбината...хихихи....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 6
zelka007
преди 1 година
Тези тръби приключват , там няма да тече газ в близките петилетки . Германците са ги отписали , в момента доиграват циркът , за да се знае с точност кой ще плаща неустойки за нарушени международни търговски договори . И можеш да си сигурен , че това няма да са немски или канадски фирми ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 5
0pk
преди 1 година
Чичко Шолц се снима с турбинта! Вече няма нужда да я праща на Путин, ми може да си я инсталира от другата страна на трyбата и да почва да засмуууква газ по руския *** :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 6
zelka007
преди 1 година
OMG ... степните казаци са извадили турбината и са я пратили за обслужване ... ?! Целият агрегат тежи около 190 тона , това на снимката е около 20 тона ... Разкарват агрегат тежащ 20 тона за текущо обслужване , нема ти казвам само логистиката колко струва . Тези неща са проектирани да се обслужват на място . Залагам 105 към 100 , че са планирали да им наложат санкции за баталията , която са организирали ... И този цирк е планиран за сваляне на санкциите ... :))) ... Дева и нефелниците ... Нема толкова плоскоглави фурaжки като тези ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 4
evlogi
преди 1 година
А Герхард Шрьодер докога ще е на свобода?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още