IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на тока в Германия мина границата от 500 евро и няма намерение да спре дотук

Това е с приблизително 500% повече спрямо цената от предходната година

16:25 | 16.08.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Далекопровод до охладителните кули на въглища централа в Германия. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Далекопровод до охладителните кули на въглища централа в Германия. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Цената на електроенергията в Европа нараства за първи път до над 500 евро за мегаватчас (МВтч), с което засилва тревогата в региона, че предстои трудна и студена зима на фона на най-тежката енергийна криза за последните няколко десетилетия, пише Bloomberg.

Поскъпването на електроенергията до такива ценови нива предвещава значително увеличение и на разходите за домакинствата и бизнеса, докато европейската икономика се опитва да се отърси от щетите, нанесени от коронавируса.

Цената на електроенергията в Германия за доставка през следващата година се повиши с 5,2% до 502 евро/МВтч на European Energy Exchange във вторник. Това е с приблизително 500% повече спрямо цената от предходната година, като основната причина за ръста е ограничението на потоците на руски газ за Европа.

Правителствата в региона са притиснати да планират възможни прекъсвания на доставките на електроенергия тази зима заради очаквания недостиг. Производството на ядрените централи във Франция, която се приема за гръбнака на енергийната система в региона, се очаква да отчете най-ниските си обеми от десетилетия насам, докато запасите от водноелектрическа енергия в някои страни също се доближават до многогодишни дъна.

В понеделник стана ясно, че германските домакинства ще трябва да плащат с близо 500 евро повече за газ годишно, след като Берлин наложи данък, с който да подкрепи компаниите за комунални услуги, така че да покрият растящите си разходи за замяна на руската енергия.

Trading Hub Europe, операторът на германския газов пазар, обяви, че е определил такса от 2,419 евроцента за киловатчас. Тя ще бъде въведена от 1 октомври и ще остане в сила до април 2024 г. в опит да се помогне на Uniper, най-големият вносител на руски газ в страната, да се справи с растящите разходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Alex Silver
преди 1 година
Това е с приблизително 500% повече спрямо цената от предходната година, като основната причина за ръста е ограничението на потоците на руски газ за Европа. === Абсолютно вярно. Спряха готовия за експлоатация СП-2, сега крадат и отказват ремонти на турбините на Ролс-Ройс, произведени в Канада и непосилни за леваците от Зименсъ. И ясно заявиха, че не искат руски газ. Та кой сам се набута в гириза? И какъв кабахат приписват на Путин тия умствени несретници? А бре?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Alex Silver
преди 1 година
Заради цената на тока и суровините много немски компании предпочитат да спрат работа, отколкото да работят на загуба. Производствената инфлация достигна 40%. А в същото време "Работническо дело" ни убеждава, че това по никакъв начин няма да се отрази на немската икономика, БВП и нормалния живот на хората. А ние вЕрваме, та се късаме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още