IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Москва очаква 38% ръст на приходите от износ на енергоносители до над 337 млрд. долара за 2022 г.

За 2023 г. икономическото министерство на Русия предвижда приходи от 255,8 млрд. долара

21:15 | 17.08.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Газопровод на руската държавна компания „Газпром“. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Газопровод на руската държавна компания „Газпром“. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Увеличеният износ на петрол и високите цени на природния газ ще повишат приходите на Русия от износ на енергоносители до 337,5 млрд. долара тази година, което е с 38% повече от 2021 г., според документ на икономическото министерство, видян от Ройтерс.

За 2023 г. икономическото ведомство предвижда приходи от 255,8 млрд. долара, което също е над получените през 2021 г. 244,2 млрд. долара.

Скокът в приходите, ако се окаже реален, ще помогне на руската икономика да намали ефекта от наложените на страната санкции от страна на Запада. Освен това подобен ръст би помогнал на президента Владимир Путин да продължи да финансира военната си кампания в Украйна, а и да повиши заплати и пенсии във време, когато страната изпада в рецесия, а инфлация води до спад на жизнения стандарт, посочва агенцията.

Но скокът на приходите от продажби на енергия може само частично да компенсира удара, нанесен от санкциите, смятат анализатори.

"Въздействието на санкциите и крайно неравномерно. В някои сектори, например автомобилния, то е катастрофално, докато петролният е практически незасегнат", посочва Янис Клуге от германския Институт по международни въпроси и сигурност. По думите му сериозно засегнати са и финансовият сектор и този на информационните технологии, тъй като са били сериозно свързани със Запада.

Министерството прогнозира почти удвояване на цената на газа до 730 долара за 1000 куб. м тази година, след което постепенен спад до 2025 г. Според прогнозата износът на газ по тръбопроводи от държавната "Газпром" ще спадне до 170,4 млрд. куб. м в резултат на намаленото подаване и спирането на доставките до няколко държави. Прогнозата през май предвиждаше износ на 185 млрд. куб. м. През 2021 г. "Газпром" реализира 205,6 млрд. куб. м. газ на европейския пазар.

Русия започна постепенно да увеличава производството на петрол след свързаните със санкциите ограничения. Тъй като азиатските купувачи увеличиха покупките, което накара Москва да повиши прогнозите си за добив и износ до края на 2025 г., се посочва в документа.

„Газпром“ също каза, че доставките на газ за Китай се увеличават, но не предостави подробности.

Като цяло прогнозите на министерството на икономиката, разгледани от Ройтерс по-рано тази седмица, показват, че руската икономика се справя със санкциите по-добре, отколкото Москва първоначално е очаквала, и ще се свие с по-малко от очакваното.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 5
Импeраторът
преди 1 година
С моите акции какво стана? С девидентите ми какво стана? С хората на които обяснявах да инвестират в руски акции какво стана?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 5
zelka007
преди 1 година
Много добре ... Значи са се оправили , нема да ги мислим . Машите на Нечестивият детеубиец за кво да ревът санкции , та санкции ... Да купуват рубли докато са ефффтини , че като станат 1:1 с еврото , да могат да се фалят ... Р?РРРСРСРСС и компания --> чемодан --> вокзал --> масква ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още