IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министерството на енергетиката опроверга Кирил Петков за слотовете в Гърция

Капацитетът на слотовете в Гърция отдавна е зает от частни компании, които го препродават на значително по-високи цени, съобщи министерството

13:08 | 28.08.22 г. 2
Миналата седмица служебният министър на енергетиката Росен Христов съобщи, че България е приела офертата само за един кораб с втечнен природен газ за октомври. Снимка: Надежда Пеева, БГНЕС
Миналата седмица служебният министър на енергетиката Росен Христов съобщи, че България е приела офертата само за един кораб с втечнен природен газ за октомври. Снимка: Надежда Пеева, БГНЕС

Министерството на енергетиката опроверга твърденията на бившия премиер Кирил Петков, че е имало свободни слотове в Гърция, където да бъдат разтоварени договорените в края на мандата на неговото правителство седем танкера с втечнен природен газ.

“Във връзка с твърденията на бившия прмиер Кирил Петков, че е имало свободни слотове в Гърция, но служебното правителство не е използвало възможността, подчертаваме, че това не отговаря на истината. Ако беше така, то буди съмнение защо редовното правителство просто не ги е потвърдило“, се казва в съобщението до медиите на енергийното министерство.

Капацитетът на слотовете в Гърция отдавна е зает от частни компании, които го препродават, но на значително по-високи цени, допълват от ведомството на служебния енергиен министър Росен Христов.

„В тази връзка е странно и друго твърдение на Кирил Петков, а именно, че се е свързал с гръцкия енергиен министър, който по същество няма как да влияе на свободния пазар на слотове“, пише още в съобщението.

Неуреденият от предишното правителство въпрос със слотовете е видим и от писмо на бившия директор на „Булгаргаз“ до Министерството на енергетиката от 27 юли. В него се твърди, че слотове за посочените количества не се предлагат на Ревитуса, а цените за капацитет на интерконектора Кулата / Сидирокастро са достигнали четири пъти първоначалната стойност на оператора, пише министерството на енергетиката.

Дни преди да предаде властта на служебното правителство Петков обяви оферта за доставка на седем танкера - три до края на тази година и още четири за първите месеци на 2023 г., като уточни, че ако служебният кабинет намери по-добри оферти, може да откаже тази за танкерите.

Миналата седмица служебният министър на енергетиката Росен Христов съобщи, че България е приела офертата за един кораб с втечнен природен газ за октомври, който ще бъде разтоварен на слот в Турция.

Отказът на доставките за ноември и декември Христов обоснова с факта, че не са намерени слотове, които правят доставката икономически изгодна.

„Недоумявам, след като е имало слотове за октомври и ноември, защо служебното правителство избра да вземе само един кораб. Обадих се на енергийния министър на Гърция, за да го попитам защо не сме могли да имаме слотове, но с учудване разбрах, че комуникацията е била вяла и не е имало напъни за намиране на слотове. Толкова добри и договорени кораби бяха оставени и не бяха купени, коментира Петков тази сутрин пред bTV.

Според Петков договорените седем танкера с втечнен газ от неговото правителство са били много по-евтини от тези, които са продавани в Европа.

Темата беше коментирана и от бившия министър на енергетиката Александър Николов, който определи като странен отказа на служебното правителство от седемте танкера за периода на най-голяма консумация на газ в България от октомври до април.

По думите на Николов в момента газът е дефицитна стока в цяла Европа заради поведението на един конкретен доставчик. Най-разумното нещо, което можеш да направиш, е да реализираш финансова полза за обществото и държавата си. Ако наистина не можеш да ги разтовариш, то имаш възможност да ги вземеш и продадеш, или да ги замениш“, каза бившият енергиен министър.

Според него ако е имало желание да се разтоварят танкерите, най-малкото това е щяло да си личи по действията на служебното правителство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
0pk
преди 1 година
Скъп ли ви е драги евроатлантици руския тръбопроводен газ по дългосрочни договори? За зелката питам, че него го е срам... :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 1 година
не се напъвай, видяхме ви... никой нормален не вярва на лъжите ви
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още