IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Системите на италианската Eni са били ударени от хакери

От компанията посочват, че щетите са незначителни

21:00 | 31.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg
Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Италианският петролен гигант Eni SpA обяви, че неговите компютърни мрежи са били ударени от хакерска атака през последните дни, добавяйки, че щетите са незначителни.

„Eni потвърждава, че системите за вътрешна защита са открили неоторизиран достъп до мрежата на компанията през последните дни“, споделя представител на компанията в отговор на запитване от Bloomberg News. Най-голямата енергийна компания в страната работи с местните власти за оценка на последствията от атаката.

Eni вероятно е била засегната от така с зловреден софтуер, известен като ransomware, който заключва компютрите и блокира достъпа до файлове, съобщава Ройтерс, цитирайки източници, запознати със ситуацията.

Не е ясно кой е отговорен за атаката.

„Групите зад ransomware са наясно, че за да осигурят непрекъснатост на услугите, енергийните компании може да са готови да платят големи суми като откуп в замяна на отключване на засегнатите системи“, изтъква Мирко Гато, главен изпълнителен директор на италианската фирма за киберсигурност Yarix, по време на телефонно интервю.

В допълнение, спонсорирани от дадена държава хакери може да имат интерес да извършват злонамерени атаки срещу енергийния сектор в европейски страни, които са особено зависими от руския газ или от други източници извън Европа, добавя Гато.

По-рано тази седмица италианската енергийна агенция Gestore dei Servizi Energetici SpA претърпя подобна атака. Наред с други функции, GSE е една от правителствените агенции, отговарящи за управлението на пазара на електроенергия в Италия.

Системите и операциите на GSE все още са блокирани след атаката, казва източник, запознат с въпроса. Сървърите са били компрометирани, работниците нямат достъп до имейли или вътрешни данни и някои функции на енергийния пазар, изпълнявани от GSE, са спрени, добавя източникът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още