IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спирането на „Северен поток 1“ приближава Европа към енергиен режим през зимата

Загубата на газовия маршрут засилва натиска върху Германия да остави активни атомните си електроцентрали

13:15 | 04.09.22 г. 6
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Енергийният режим в Европа тази зима изглежда почти неизбежен на фона на прекъснатите доставки на руски газ, пишат в коментар за Bloomberg Ванеса Дезем, Рейчъл Морисън и Ева Круковска.

В събота представители на германските власти настояха, че сигурността на газовите доставки е гарантирана, поне засега, след като руската държавна енергийна компания "Газпром" взе решение в последния момент да не пусне отново в експлоатация важния газопровод "Северен поток 1" след спиране заради проверка на съоръжението.

Но Клаус Мюлер, президент на Федералната мрежова агенция на Германия, предупреди миналия месец, че дори при 95% запълнени газохранилища, страната ще има достатъчно „синьо гориво“ само за два месеца и половина, ако Русия спре напълно доставките.

"Европейският съюз (ЕС) вече е в червената зона, тъй като трябва да се извърши по-нататъшно ограничаване на търсенето на природен газ", изтъква Тиери Брос, професор по международна енергетика в базираната в Париж Sciences Po. Той смята, че потреблението на газ трябва да бъде намалено допълнително с 3 процента.

Европейската комисия (ЕК) вече определи доброволна цел за намаляване на търсенето на газ в рамките на ЕС с 15% с възможност да направи тази цел задължителна, ако е необходимо. Докато енергийните министри на страните от блока се подготвят да се срещнат за извънредна среща на 9 септември, се очаква да бъдат обмислени мерки, които изглеждаха немислими преди, според европейски дипломати.

Германия има свой собствен план за извънредни ситуации. Последният етап, който предстои да бъде въведен, включва и въвеждането на режим на доставките на газ.

Европейските политици се подготвят от седмици за перспективата за намаляване на руските доставки и търсят начини да намалят потреблението. Индустрията вече се задъхва, а еврото поевтиня към и под нивото на паритет спрямо щатския долар поради икономическите щети, нанесени от енергийната война на Москва. С наближаването на зимата решимостта на Европа да продължи да подкрепя Украйна срещу Русия може да бъде подложена на изпитание.

Въпреки че намаляването на търсенето на газ с 15%, за което ЕК настоява, може да позволи на блока да избегне режим при газа, досега европейските правителства действаха бавно, за да намалят потреблението.

През юли ЕК предупреди, че една необичайно студена зима или по-нисък внос на газ от алтернативни източници ще повиши риска от "по-нататъшни драстични газови съкращения".

През седмицата цените на природния газа отбелязаха солиден спад, тъй като търговците очакваха "Газпром" да рестартира отново доставките на газ по "Сверен поток 1" след "непредвидената поддръжка" В последния момент обаче, само часове след като страните от Г-7 се съгласиха да изпълнят намерението си за въвеждане на таван на цените на руския петрол, "Газпром" обяви, че газопроводът ще остане затворен, тъй като по време на "поддръжката" е откри проблем.

Цената на газа остава четири пъти по-висока от нивата преди година, като се очаква тя отново да тръгне нагоре в понеделник, което ще доведе до по-голям натиск върху индустриите и домакинствата, както и върху европейските политиците да действат.

Пълното спиране на газоподаването през "Северен поток 1", който минава под Балтийско море до Германия, оставя само два основни маршрута за доставка на газ за ЕС: един през Украйна и един по "Турски поток" през Черно море. Газовите потоци през Украйна обаче също са силно ограничени, като при транзитната мрежа работи само едното от двете разклонения.

Разпределение на доставките на руски газ за Европа през 2020 г. Източник: Евростат Разпределение на доставките на руски газ за Европа през 2020 г. Източник: Евростат

Загубата на "Северен поток 1" за неопределено време също така засилва натиска върху Германия да остави активни атомните електроцентрали, които планира да затвори до края на година - решение, което обаче би било противоречиво. Германското правителство заяви по-рано, че все още чака резултатите от стрес тестовете, преди да вземе решение, но този ход изглежда все по-вероятен.

Удължаване на работата на две ядрени централи би спестило 2,3% от търсенето на газ, което прави 5,4 милиона кубически метра на ден, изчисляват анализатори на BloombergNEF.

"Удължаването на работата на ядрените централи е очевидното решение за Германия и определено ще има значение“, каза Кесавартиний Саваримутху, анализатор в BNEF. "Всеки спестен кубически метър природен газ е от решаващо значение за сигурността на доставките и за продължаване на намаляването на търсенето на газ в енергийния сектор", добавя той.

И докато "Северен поток1" остава затворен, а газовите потоците през Украйна - ограничени, погледите на всички в региона са насочени към метеорологичните условия.

Октомври, с който по принцип се дава началото на зимния отоплителен сезон, засега изглежда, че ще бъде по-топъл от очакваното за северната и западната част на Европа, според  изчисления на Maxar Technologies LLC.

Темпът на застудяване ще определи и темпа на изчерпване на запасите от газ за Европа, които регионът е натрупал в газохранилищата си.

Междувременно Азия и Европа продължават да се конкурират за втечнен природен газ (LNG) и ако зимата се окаже особено студена и в двата региона, съществува риск газът в европейските хранилища да свърши към края на зимния сезон. Изглежда, че управляващите ще се надяват пролетта да дойде по-рано.

"Ще бъде предизвикателство за Германия да премине през зимата“, изтъква Пени Лийк, анализатор в консултантската компания Wood Mackenzie Ltd. „Това несъмнено ще доведе до ограничаване на потреблението на газ", добавя тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 4
evlogi
преди 1 година
Количествата в газохранилищата там са достатъчни за два месеца и половина при напълно спиране на всякакви доставки, но спрели са само тези от Русия, а другите си вървят,съчетано с неизбежното намаляване на потреблението предвид високите цени прави вече почти сигурно изкарването на зимата...А догодина нещата вече ще са коренно различни..Часовникът тиктака за *** и режимът му...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 3
evlogi
преди 1 година
До: Alex SilverНапълно са с акъла си.Онзи ден се прибирах от Истанбул, и на Лесово Хамзабейли се наложи да чакам 7 часа сред огромна тапа, причинена от завръщащи се към Германия след отпуските "изтормозени" гастарбайтери..Не що не забелязвам и към България да са се засилили да се прибират пребиваващите в Германия българи. Що се отнася до газът, все по-вероятно става да няма проблем с количествата в Германия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 5
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: Alex Silver Митя императора, привет! Как дела?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 6
zelka007
преди 1 година
До: Alex Silver ... иZZрожденче , технически и юридически СП2 не съществува . И второ , крадците на съдомиялни машини не могат да организират доставки по съществуващите трасета , та какво остава за други нелицензирани ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 8
Solar Power
преди 1 година
До: Alex Silver: Ами путлеристите да напуснат Украйна и готово :) Откъде накъде някой с по-големи мускули ще отиде някъде ще си хареса чужда територия , перални и съдомиялни и ще каже от днес са мои ?!?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 11
Alex Silver
преди 1 година
Ами пуснете СП-2, а не тормозете населението и промишлеността. С акъла ли сте или съвсем изперкахте?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още