IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврокомисар Синкявичюс: Енергийната криза е потвърждение, че имаме нужда от Зелена сделка

В краткосрочен план Европа трябва да има достатъчно капацитет, за да поддържа стабилни цени за потребителите, посочи той

17:07 | 08.09.22 г. 1
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Проблемите с цените на горивата, които Европа изпитва във момента, се дължат на зависимостта от изкопаеми горива и по-конкретно природен газ. Целите на Зелената сделка няма да се променят и ще бъдат постигнати, тъй като настоящата криза ясно показва, че трябва да се освободим от зависимостта си от изкопаеми горива. Това коментира в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria Виргиниюс Синкявичюс, комисар по въпросите на околната среда, океаните и рибарството.

„Не бих казал, че Зелената сделка ще се промени, а напротив – имаме още едно потвърждение, че трябва да завършим тази сделка. Не само че 77% от емисиите ни идват от изкопаемите горива, а евтината енергия от Русия ни излезе скъпо, тъй като сега трябва да плащаме 12 до 15 пъти по-скъпо от цената, която беше подписана по договор“, отбеляза той.

Еврокомисарят призна, че в краткосрочен план Европа трябва да има достатъчно капацитет, за да поддържа стабилни цени за потребителите, което означава използване на изкопаеми горива като въглища. „В краткосрочен план ще се наложи да използваме въглища и други изкопаеми горива, за да осигурим стабилни цени за европейците, нямаме друг избор“, заяви той.

Въпреки това Синкявичюс е оптимист по отношение на целите на Зелената сделка и тяхното изпълнение. „Увеличението на мащаба на ВЕИ сектора надминава всичките ни прогнози. Зелената сделка се простира от 2030  до 2050 г. и аз съм сигурен, че ще постигнем целите си“, категоричен е той.

Как се промени Зелената сделка на Европа в контекста на газовата политика на Русия? Ще се забави ли Европа със затварянето на въглищните централи? Как се отразиха екстремните метеорологични условия в Европа на транспорта на стоки и изкопаеми горива? Какво е състоянието на защитените зони в България и ще се увеличи ли контролът за опазване на застрашените местообитания на територии в Натура 2000? Защо чистотата на въздуха в Югоизточния регион на България трябва да бъде приоритет за правителството?

Целия разговор може да видите във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
khao
преди 1 година
отдавна сме закъснели....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още