IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Стайков: Таван за цените на газа в Европа ще пренасочи доставките другаде

ЕС рискува да се окаже и без сега наличните си количества, предупреждава енергийният експерт

11:02 | 12.09.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Ройтерс
Снимка: Ройтерс

Налагането на таван на цените на природния газ насърчава употребата му в момент, когато е дефицитен в целия свят, не само в ЕС. Таван на цените в Европа ще доведе до пренасочване на доставките към други региони, където търсенето също е голямо. Това каза за БНР Калоян Стайков, енергиен експерт от Института по енергиен мениджмънт, в коментар за какво успяха и не успяха да се договорят енергийните министри на страните от Европейския съюз извънредната си среща в края на миналата седмица в Брюксел.

Той напомни, че се запазва тенденцията Европейският съюз твърде дълго да обсъжда различни предложения, да отлага тяхното решение във времето, което намалява ефективността им и запазва висока несигурност на пазарите.

Калоян Стайков е категоричен, че таван на цените обръща икономическата логика с главата надолу.

„Делът на руския газ във вноса на ЕС е около 10%. Налагане на таван на цената само за един доставчик също поражда проблем – ЕС да се окаже и без този газ", отбеляза Стайков. „Ако страните са готови за такава жертва, просто могат да кажат – забраняваме вноса и няма нужда да си играем на такива дребни номера", допълни той.

По думите му таван на цените за един доставчик би провокирал у другите въпроса кога това ще се случи и на тях, каквото предложение има в няколко европейски страни.

„Като започне да налага тавани на цени, естествено, че доставките ще секнат. Въпросът е защо някой доставчик би доставял на Европа при по-ниски цени, тоест при таван на цените, при положение че може да го продаде някъде другаде на по-високи?", риторично попита енергийният експерт.

Той прогнозира, че след като „пазарът на природен газ отдавна не е регионален“ доставките на природен газ могат да се пренасочат към Азия и Южна Америка.

Стайков е скептичен, че е възможно Европейската комисия да води разговори за цени на доставките на газ от името на всички страни членки на ЕС. Той напомни, че още от 2009 г. има такава идея, но „в това предложение има икономически и политически съображения това да не се случва“.

Той отбеляза, че България е бил сформиран щаб, който да договаря регионални доставки на природен газ в нашата страна, Румъния и Гърция. Стайков смята, че причината идеята да не се реализира е липсата на пазарна логика Гърция да се съгласи на подобни договорки, след като изнася газ за региона, защото има излишък.

„Включването в търговска експлоатация на интерконектора в Гърция през октомври е ключово за намаление на цените на газа, защото цената в договора с Азербайджан е много по-ниска от борсовите цени в момента и много по-ниска, отколкото бихме получавали от „Газпром“, отбеляза експертът.

Той напомни, че цените на газа по борсите също спадна и това също се дължи на ниската цена на азерския газ.

„Есента е пред нас. Трябва да се намери вариант за подпомагане на домакинства и компании. Проблемът е европейски. Залагането на национални решения няма да е добър вариант, защото означава тотално нарушаване на пазарни принципи“, убеден е Калоян Стайков.

Той препоръча мерките да не са национални, за да не се изкривяват пазарните взаимоотношения. Експертът подчерта, че помощи трябва да се дават на тези, които реално имат нужда от тях, „а не помощи на калпак, на всички поравно“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
vv1969
преди 1 година
"доставките на природен газ могат да се пренасочат към Азия и Южна Америка". Могат да се пренасочват кораби с втечнен природен газ, какъвто Русия изнася малко. Газопроводите от Русия за Европа не могат да се пренасочават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още