IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия може да придобие дял в още един вносител на газ, в опит да го спаси

VNG, дъщерно дружество на германската компания за комунални услуги EnBW AG и трети по големина вносител на газ в Германия, е подала заявление за държавна помощ

14:05 | 15.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Германското правителство е готово да придобие дял в още един местен доставчик на природен газ, за да овладее задълбочаващата се енергийна криза в сектора, която вече предизвика дискусии за потенциална национализация на енергийния гигант Uniper. Спасителният пакет за VNG, дъщерно дружество на германската компания за комунални услуги EnBW AG и трети по големина вносител на газ в Германия, може да включва капиталова инжекция, която ще осигури на правителството миноритарен дял в компанията, съобщава Bloomberg, позовавайки се на източници, запознати с темата.

VNG, която доставя газ на приблизително 400 местни компании за комунални услуги и промишлени оператори, е подала заявление за държавна помощ миналата седмица.

Компанията търси помощ от правителството, за да намали понесените и очакваните загуби на фона на влошаващата се енергийна криза в резултат на инвазията на Русия в Украйна и прекъсването на доставките на руски газ.

Затрудненията на VNG отразяват по-широките проблеми на индустрията на доставчиците на газ, които не успяват да изпълнят задълженията си. VNG беше принудена да купува газ на „значително по-високи цени“, за да изпълни своите договори за доставка, съобщава сайтът Offshore Technology.

VNG очаква държавната подкрепа да ѝ помогне да избегне потенциални по-нататъшни щети и да продължи бизнес операциите си.

Компанията е подала заявление за мерки за стабилизиране съгласно чл. 29 от Закона за енергийната сигурност на доставките до Федералното министерство на икономиката и климата (BMWK).

VNG, в която EnBW държи 74%, предупреждава, че въздействието на войната в Украйна върху енергийните пазари поставя фирмата във „все по тежка финансова ситуация“.

Германският вносител на газ в момента има два дългосрочни газови договора с руски фирми с общ обем от 100 тераватчаса (ТВтч). Това включва директен договор с „Газпром експорт“, дъщерно дружество на руската „Газпром“, за приблизително 35 ТВтч газ годишно, който е валиден до края на годината.

Като се има предвид, че най-вероятно „Газпром експорт“ ще продължи да не изпълнява задълженията си в обозримо бъдеще, VNG очаква договорът да доведе до приблизително 1 млрд. евро загуби през 2022 г.

Според VNG вторият договор, който включва закупуването на близо 65 ТВтч годишно газ от „Газпром“, не е бил последователно изпълняван от средата на май.

„С подкрепата на германското правителство през последните седмици бяха търсени начини за постигане на окончателно споразумение. Това обаче не изглежда постижимо в близко бъдеще във форма, която е икономически жизнеспособна за VNG. Получената финансова тежест би била непоносима за VNG“, добавят от дружеството.

Заплахата от енергиен режим в Европа все още е реална, като германският регулатор предупреди, че вероятно ще има недостиг на газ тази зима.

Въздействието на кризата се отразява върху икономиката и пазарите. Германското правителство вече се споразумя да придобие дял в Uniper SE и обмисля национализация на компанията.

Предупрежденията се трупат и на други места, като Electricite de France SA заяви, че кризата може да продължи и след зимата. Продължаващите проблеми на компанията с ядрените реактори означава, че нуждата на Франция от повече внос на електроенергия вероятно ще бъде голям двигател на цените на електроенергията през по-студените месеци в цяла Европа.

Рисковете от недостиг на електроенергия повишиха цените на газа за трети пореден ден. Тази седмица ЕК разкри радикален план за намеса, включващ набиране на 140 млрд. евро за потребителите от приходите на енергийните компании, задължително ограничаване на пиковото търсене на електроенергия и повишаване на ликвидността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:05 | 15.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още