IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийните министри на ЕС се договориха за мерките в подкрепа на домакинствата и бизнеса

Регулациите въвеждат общи мерки за намаляване на търсенето на електричество и за събирането и преразпределянето на извънредните приходи в енергийния сектор

14:30 | 30.09.22 г. 1
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Министрите на енергетиката на Европейския съюз постигнаха политическо споразумение по предложението за адресиране на високите енергийни цени, съобщават от пресслужбата на Европейския съвет. Регулациите въвеждат общи мерки за намаляване на търсенето на електричество и за събирането и преразпределянето на извънредните приходи в енергийния сектор към крайните потребители.

Според взетото решение министрите са се договорили на доброволна обща цел за намаление от 10% на брутното потребление на електроенергия и задължителна цел от 5% в пиковите часове.

Държавите членки ще определят 10% от пиковите си часове между 1 декември 2022 г. и 31 март 2023 г., през които ще намалят търсенето, като те ще могат свободно да избират подходящите мерки, за да намалят потреблението и за двете цели през този период.

Освен това Съветът се е договорил пазарните приходи да се ограничат до 180 евро на мВч за производителите на енергия, включително ползващи възобновяеми източници, ядрена енергия и лигнитни въглища. Министрите мотивират решението си с неочакваната финансова печалба през последните месеци заради по-високите цени на енергоизточниците, без обаче да са се увеличили оперативните разходи.

Всяка страна ще използва мерки по избор, за да събира и пренасочва приходите към подкрепа и защита на крайните потребители на електроенергия. В случаи, когато нетната зависимост от внос на дадена страна е равна или по-висока от 100%, тя трябва да сключи споразумение до 1 декември 2022 г. за адекватно споделяне на излишъка от приходи с държавата членка износител.

Освен това страните членки са се съгласили да се определи задължителна временна вноска за солидарност върху печалбите на бизнеса с дейност в секторите на суровия петрол, природния газ, въглищата и рафинериите. Вноската за солидарност ще бъде изчислена върху облагаемите печалби за 2022 и/или 2023 г., определени съгласно националните данъчни правила, които са с 20% повече спрямо средната годишна облагаема печалба от 2018 г. насам.

Вноската за солидарност ще се прилага в допълнение към обичайните данъци и такси, приложими в държавите членки, и ще се използва за предоставяне на финансова подкрепа на домакинствата и компаниите и за смекчаване на ефектите от високите цени на електроенергията на дребно.

Освен това държавите ще могат временно да определят цена за доставка на електроенергия за малки и средни предприятия, за да ги подкрепят допълнително. По изключение страните ще могат и временно да определят цена за доставка на електроенергия, която е под себестойността.

Съветът подчертава, че мерките са временни и извънредни. Те ще се прилагат от 1 декември 2022 г. до 31 декември 2023 г. Целите за намаляване на потреблението на енергия ще се прилагат до 31 март 2023 г., а за задължителната горна граница на пазарните приходи - до 30 юни 2023 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:30 | 30.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Иван Митев
преди 1 година
Правителството употребява създаващ инфлация метод за държавни финанси. Неправилната финансова политика е водеща причина за сегашната инфлация.Поради реалното съгласие на политиците за запазване на държавната грешка е с нарастваща инфлация. Възможна е полезна реформа. С подобрен метод за държавни финанси, националното стопанство е с устойчиво развитие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още