IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Н. Стоянов: Компенсации заради цените на газа няма да са необходими

Кризата с доставките е преодоляна, цените на синьото гориво ще падат в следващите месеци, коментира служебният икономически министър

11:25 | 15.10.22 г.
Служебният министър на икономиката Никола Стоянов. Снимка: БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА
Служебният министър на икономиката Никола Стоянов. Снимка: БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Компенсации заради цената на природния газ няма да са необходими, тъй като цените ще са доста под тавана, който бизнесът е определил.

Това коментира пред Нова телевизия служебният министър на икономиката Никола Стоянов.

„Ситуацията е доста динамична и ако преди два месеца ме бяхте питали дали очаквам позитивен сценарий, щях да кажа „не“, посочи Стоянов. Той подчерта обаче доставките по дългосрочния договор с Азербайджан, които се осъществяват по новата газова връзка с Гърция, както и на втечнен природен газ.

Стоянов каза още, че са пуснати търгове за доставка на втечнен природен газ до края на 2023 г. По думите му се очакват конкурентни цени, заради което би могъл да каже, че кризата с доставките е зад гърба ни.

Стоянов посочи също така, че въпреки че е преодоляна кризата с газовите доставки, всеки, който е тръгнал по пътя към преминаване на алтернативни горива, ще бъде подкрепен. "Винаги е по-добре да има диверсификация, но оттук нататък фирмите могат да разчитат, че газ ще има достатъчно", изтъкна той.

Стоянов очаква цената на газа да продължи да пада в следващите месеци. Това, по думите му, ще се отрази позитивно на българската икономика и ще има нови инвеститори заради стабилните цени на енергоносителите.

Стоянов коментира още, че България ще участва в изграждането на система за противовъздушна отбрана с НАТО.

Министърът коментира и работата по създаване на инвестиционна карта за реиндустриализация на България. Той каза, че ресурсите стават все по-ценни, а България е на челни места в Европа по възможности за производство на много метали.

Стоянов обясни, че администрацията иска да привлече инвеститори за обработка на металите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:25 | 15.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още