IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-големият доставчик на петролни услуги се ребрандира с поглед към нисковъглеродно бъдеще

Schlumberger вече ще се казва SLB

09:52 | 24.10.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Най-големият доставчик на петролни услуги в света - Schlumberger, се ребрандира с ново име - SLB, както и с нови цветова схема и лого, което подчертава амбициите му за бъдеще с по-ниски въглеродни емисии, съобщи компанията в понеделник. 

Близо 100-годишната фирма, първоначално кръстена на фамилното име на основателите си, се превърна в гигант в услугите и оборудването за петролни полета, като сондиране и подповърхностен анализ. Компанията обаче се отказа от стари продуктови линии и се преформулира като доставчик на цифрови услуги и поддръжник на по-чисти енергии.

Ребрандирането не означава отдръпване от изкопаемите горива, казва в интервю за Ройтерс главният изпълнителен директор Оливие льо Пош. Но е знак за това как преименуваната SLB може да приложи уменията си за развитие на бизнес с по-ниски въглеродни емисии, много от които получиха финансов тласък от Закона за намаляване на инфлацията в САЩ. 

Известна в сектора като "Голямата синя" компания, SLB приема по-светъл син цвят и ново лого, което по думите на Льо Пош изобразява кривата на намаляване на емисиите на въглероден диоксид.

„Ние вярваме, че имаме възможност на избрани пазари и избрани домейни да иновираме и мащабираме решения за чиста енергия“, каза Льо Пош, отбелязвайки, че преименуваната SLB може да използва възможностите си в области като подповърхностен анализ, за да поддържа нововъзникващи технологии като улавяне на въглерод и секвестиране. 

През 2020 г. компанията създаде бизнес звено New Energies, за да изследва нисковъглеродни и въглеродно неутрални технологии, а миналата година си постави корпоративна цел за нулеви нетни емисии.

Много от компаниитe за добив на петрол, които са клиенти на SLB, също се насочват към водорода и други възобновяеми горива и техники за нисковъглеродно производство за намаляване на емисиите на парникови газове.

В петък базираната в Хюстън и Париж компания отчете най-високата си печалба от седем години и повиши прогнозата си за остатъка от 2022 г. Коригираната нетна печалба на Schlumberger за третото тримесечие е нараснала до 907 млн. долара, което е най-високото ниво от 2015 г.

„Вече ставаме свидетели на следващата фаза на растеж с ускоряване на темпото на офшорните и международните пазари, което беше много видимо през третото тримесечие“, коментира Оливие льо Пош пред анализатори и инвеститори в петък по време на конферентен разговор. „Очаква се следващата фаза на глобалната пазарна инфлексия да бъде задвижена от нарастващата активност в Близкия изток.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:21 | 24.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още