IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вятърните мощности във Великобритания генерират рекордно количество енергия

Това помага на страната да замени употребата на газ при производството не електроенергия

22:05 | 26.10.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Вятърните турбини във Великобритания са генерирани рекордно голямо количество електроенергия в сряда, освобождавайки електроразпределителната мрежа на Обединеното кралство от необходимостта да разчита на газови електроцентрали, съобщава Bloomberg.

Вятърната енергия никога преди не е играла толкова важна роля в енергетиката на страната, докато британската мрежа се подготвя за новия отоплителен сезон, който ще изстреля нагоре сметките за енергия на домакинствата.

Силно представяне от нарастващите вятърни мощности може да предотврати една катастрофална по отношение на разходите за енергия зима, при която ограничените енергийни доставки няма да могат да покрият търсенето.

Производството на вятърна енергия в Обединеното кралство се е повишило до над 19,9 гигавата, надминавайки предишния рекорд, поставен през май, според данни от National Grid. Очаква се вятърът да продължи да поставя рекорди при генерирането на енергия и занапред, тъй като страната инсталира нови офшорни мощности, за да подкрепи своята цел за въглероден неутралитет до средата на века.

Офшорният вятър е централна част в плановете на Великобритания за енергиен преход. При бившия премиер Борис Джонсън правителството обеща да осигури 50 гигавата офшорни вятърни мощности до края на десетилетието, утроявайки броя турбини в морето.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:29 | 26.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
0pk
преди 1 година
До: zelka007стига си се фалил с тия борси - те съсипват енергетиката. Като дуа ветър -100евра, като не духа - 1000. За офисните плхове няма голямо значение, ама за производствата са непредвидими разходи. Затуй щот е убаво, сега се чудят какво да правят. Те тъй ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
Дрогаре антиваксъре-газовици , в дните с добро производство на енергия от вятърни турбини , цената в ингилизко на борсата пада под 100 евра за МВтч , докосва дори 70 евра за МВтч , докато в ядрената сила БГ 350-450лв за МВтч . Те тъй ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още