IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Едва 13% от българите считат пестенето на енергия за приоритет

За 52% от българите и за 36% от европейците инфлацията поражда най-голяма тревога, показва ново изследване  

08:59 | 27.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: DPA
Снимка: DPA

Мнозинството от българските граждани (62%) считат, че руската инвазия в Украйна и последиците от нея би следвало да предизвикат ускоряване на зеления преход, а цели 80% заявяват, че ако не намалим рязко потреблението си на енергия и стоки през следващите години, ще се изправим пред глобална катастрофа, показват резултатите от последното Климатично изследване, проведено през август 2022 г. и публикувано в четвъртък от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ).

ЕИБ е институцията за финансиране на Европейския съюз и най-големият в света международен кредитор за проекти за действия по отношение на климата.

Анализът показва, че 65% от българите одобряват възможността замърсяващи дейности като пътуванията със самолет и с автомобили с висока проходимост да се облагат с по-високи данъци с цел да се вземе предвид тяхната екологична цена, а 66% искат цените на енергията да се обвържат с потреблението, като най-големите потребители да плащат повече. 

След изпълнена с предизвикателства година, през която войната в Украйна предизвика продължаваща енергийна криза и ускори инфлацията в цяла Европа, и след екстремно лято, белязано от рекордни горещини и засушаване, българите осъзнават все по-осезателно въздействието на изменението на климата и спешната необходимост от действия, поясняват от банката в прессъобщение. 

 65% 

от българите одобряват възможността замърсяващи дейности да се облагат с по-високи данъци.

Осъзнаване на изменението на климата и необходимостта от спешни действия

Докато през миналата година хората в България считаха Covid-19 за едно от най-големите предизвикателства, сега водещо място заемат тревогите, свързани с инфлацията, като за 52% тя поражда най-голяма тревога спрямо 36% в останалата част на ЕС.

Междувременно четирима на всеки петима граждани на България сега заявяват, че усещат последиците от изменението на климата в своето ежедневие (+2 процентни пункта спрямо 2021 г.).

По повод разрешаването на енергийната криза и кризата с климата 80% считат, че ако не намалим рязко потреблението си на енергия и стоки през следващите години, ще се изправим пред глобална катастрофа. В същото време 87% смятат, че правителството действа твърде бавно, а едва 34% вярват, че България ще успее да намали съществено своите въглеродни емисии до 2030 г.

Войната в Украйна и зеленият преход

Повечето български граждани (62%) считат, че войната в Украйна и последиците от нея върху цената на нефта и газа би трябвало да дадат стимул за ускоряване на зеления преход (спрямо 66% средно за Европа). Следва да се отбележи, че изследването е било проведено през август тази година и че обществените нагласи по тази тема могат да претърпят много бърза промяна.  Войната в Украйна и климатичния преход. Войната в Украйна и климатичния преход.

Помолени да степенуват действията по важност, българските граждани очакват правителството да даде приоритет на развитието на възобновяемите енергийни източници (51%), преди да насочи вниманието си към диверсификацията на енергийните доставки с цел да се избегне прекомерна зависимост от един доставчик (36%).

Пестенето на енергия не се счита за приоритет. Хората в България считат, че гражданите и фирмите трябва да положат повече усилия, за да намалят собственото си потребление в по-малка степен, отколкото другаде в Европа (13% спрямо 19% средно за ЕС). Но това е валидно в по-голяма степен за по-младото поколение (22% от българските граждани на възраст 15-29 г.).

Справяне с изменението на климата и с високите цени на енергията

За да се намали потреблението на енергия, българските граждани настояват замърсяващи дейности, като пътуванията със самолет и с автомобили с висока проходимост да се облагат с по-високи данъци с цел да се вземе предвид тяхната екологична цена (65%). Също така те искат цените на енергията да се обвържат с потреблението, като най-големите потребители да плащат повече (66%).

Ако се налага да намалят температурата в домовете си през тази зима, само 14% от българите биха приели да я ограничат до 19°C (-14 процентни пункта спрямо 28% средно за ЕС). Същевременно 23% от хората в България заявяват, че вече не могат да си позволят нормално отопление на своя дом.

А що се отнася до високите цени на енергията, българските граждани считат, че в краткосрочен план правителството трябва да ограничи или да регулира цените на газа, нефта и въглищата (31%) и да намали данъците, свързани с енергопотреблението (27%), вместо да раздава ваучери за енергийна подкрепа (15%).

Да намалим ли температурата у дома до 19°С? Да намалим ли температурата у дома до 19°С?

„Преди тазгодишната конференция за климата COP27 резултатите от Климатичното изследване на ЕИБ за 2022 г. показват, че според българските граждани ускоряването на използването на възобновяеми енергийни източници е приоритет в борбата с глобалната енергийна и климатична криза. От много години ние от ЕИБ подкрепяме иновативни инвестиции в чиста енергия като вятърни електроцентрали и енергийно ефективни социални жилища. Имаме готовност да използваме пълния набор от консултантски и финансови инструменти, за да подкрепим България за справедлив преход към зелена енергия, при който никой не остава пренебрегнат“, коментира вицепрезидентът на ЕИБ Лиляна Павлова. 

14%
от българите биха приели да ограничат температурата у дома си до 19°C.

Проведено в партньорство с компанията за пазарни изследвания BVA, петото издание на Климатичното изследване на ЕИБ има за цел да допринесе за по-широкото обсъждане на нагласите и очакванията от действията в областта на климата. В изследването, проведено през август 2022 г., са участвали над 28 хил. анкетирани, което го прави представителна извадка за хора на възраст на и над 15 г. за всяка от изследваните 30 държави.

ЕИБ, чиито акционери са 27-те държави членки на Европейския съюз, е институцията на Европейския съюз за дългосрочно финансиране. Банката финансира висококачествени инвестиции, които допринасят за постигане на целите на Европейския съюз. От 2019 г. тя ускори превръщането си в климатична банка, като пое ангажимент от 2025 г. да отделя най-малко 50% от своето финансиране за инвестиции, които допринасят за борбата с изменението на климата и за смекчаване на последиците от него. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:21 | 27.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още