IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Социалният министър: 50 хиляди души ще получат по 400 лева за отопление

Размерът на помощта е увеличена с повече от 20%, като в нея са отразени промените в инфлацията, посочи Лазар Лазаров

15:00 | 26.10.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Социалният министър: 50 хиляди души ще получат по 400 лева за отопление

Очаква се 50 хил. души да бъдат подпомогнати с допълнителна помощ за отопление в размер на 400 лева, съобщи служебният вицепремиер по социалните политики и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров на брифинг в Министерския съвет, цитиран от БТА.

По думите му право на такава подкрепа ще имат хората, които са подали документи в срок, но са получили отказ за отпускане на помощ за отопление за предстоящия зимен сезон поради превишение на определения диференциран доход до 40 лева.

Право на помощ ще имат и тези безработни, които не са изпълнили изискването за шестмесечна задължителна регистрация в дирекциите „Бюро по труда“. Те няма да са длъжни да подават документи отново.

Право на подкрепа ще имат и хората, които отговарят на критериите, но не са подали документи в определения за това срок – 31 октомври.  Те ще могат да подадат своите документи в 14-дневен срок от обнародването на постановлението на правителството в Държавен вестник.

Лазаров съобщи, че Министерският съвет предоставя и целеви помощи за отопление, като през тази година са направени промени в условията кой има право да ги получава. В тях са отразени измененията в размерите на пенсиите, които се получиха в резултат от увеличението им през юли и октомври.

Социалният министър пресметна, че размерът на помощта за отопление е увеличена с повече от 20%, като в нея са отразени промените в инфлацията. „За момента тази помощ е в размер на 623,55 лв. и се отпуска еднократно, така че хората да могат да направят избор в алтернативите за отопление“, посочи Лазаров. Той напомни, че е сключено споразумение между Министерството на труда и социалната политика, Агенцията за социално подпомагане и Министерството на земеделието, като държавните горски стопанства предоставят дърва за огрев на лицата, които имат право на помощ за отопление, при занижени цени – целта е да не може с публични средства да се подкрепя спекула или друг тип нерегламентирани практики.

Лазаров потвърди, че срокът за предоставяне на помощи и кандидатстването за тях е до 31 октомври. „Към момента са подадени повече от 360 хиляди заявления, очаквам те да се увеличат до края на месеца“, каза министърът и допълни, че около 285 хиляди са онези, на които са отпуснати помощи и вече са ги получили. В процес на обработка са още заявления и изплащането на помощите ще продължи и през ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:01 | 26.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Naska22
преди 1 година
Да се предоставят целеви помощи за отопление е много добре за потребителите, но смятам, че помощта трябва да е за всички. Много повече 50 000 души имат нужда да получат компенсации, като енергийните компенсации трябва да са адекватни и справедливи, а потребителите на природен газ не трябва да бъдат пренебрегвани за пореден път. Към настоящия момент се облагодетелства пазарът на електроенергия, което поставя всички останали в неравноправно положение. Дано този път всичко бъде справедливо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още