IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обсъждат варианти за еднакви сметки при отопление на ток, газ и парно

Целта е битовите потребители да не да преминават от един източник на отопление към друг през зимния сезон

18:30 | 21.10.22 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Работи се по механизъм за компенсации на цените, така че битовите потребители на парно, ток и природен газ да заплащат еднакви сметки. Предложението е на енергийното министерство, като целта е битовите потребители да бъдат защитени и да не да преминават от един източник на отопление към друг.

Служебният министър на енергетиката Росен Христов обясни, че мярката може да влезе в сила от 1 януари.  „По този начин да избегне  да не караме хората да си купуват климатици, да преминават от един вид на друг", поясни на пресконференция служебният министър на енергетиката Росен Христов, цитиран от БТА.

Министерството на енергетиката е изчислило праг на потребление на електроенергия, след който да се заплаща по-висока цена.

"За зимния период данните показват, че едно домакинство консумира от порядъка на 800 квч на месец, което покрива 90% от потребителите. За летния период това е 300 квч на месец. Нашето предложение ще бъде до 800 квч зимата и 300 лятото енергията да се потреблява по субсидираните цени, както е сега, а над това потребление количеството се заплаща по пазарни цени. Тук целим потребители, които разполагат с луксозни имоти със системи за отопление на басейни, сауни и т.н., да не бъдат компенсирани за тези консумации, за да има повече средства за останалите потребители", обясни министър Христов.

Той ще предложи тези стойности на потребление на ток да бъдат гранични за компенсациите. На практика гражданите ще заплащат сметките си, а компенсациите ще се изплащат директно на енергийните дружества. 

„Относно бизнеса и индустриалните потребители се опитваме да вкараме принцип на прозрачност и да спазим изисквания на европейската директива, за да постигнем целите за енергоспестяване и намаляване на потреблението в пиковите часове“, каза още Христов. Той посочи, че компенсациите, които ще обсъждат следващата седмица, ще включват диверсифициран подход. „По-големи компенсации ще получават фирмите, които са инвестирали или в момента инвестират в енергийна ефективност и намаляване на потреблението“, обясни министърът. 

„Заедно с диверсификацията на източниците на газ усилено работим и по оттеглянето от зависимостта от доставките на ядрено гориво от Русия, както и на конкурентен подход за намиране на ядрено гориво от европейски компании и компании от САЩ“, допълни той. 

В рамките на Българския енергиен холдинг е създадена и специална група от български и международни експерти, която да се занимава с ядрените въпроси, посочи министърът. По думите му целта е да се осигури най-добрият доставчик на гориво за АЕЦ „Козлодуй“, с фокус върху безопасността. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:30 | 21.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
stefanvukov
преди 1 година
Финансовия министър предвижда десетки милиарди дефицит. Данъкоплатеца без да го питат субсидира свръхпечалбите на фирмите. Това е лудост. Спрете се. Или ние ще Ви спрем по един или друг начин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
stefanvukov
преди 1 година
Ако се въведат еднакви тарифи за различните видове горива товаще е антипазарна мярка. Всички трябва да знаят, че това ще струва пари от данъкоплатеца. Аз като такъв не съм съгласен. Ще кажете никой не те пита. Ще Ви отговоря ,че обикновеният гражданин има начин да влияе на държавата през потреблението. И е дошъл момента да го разберат. От запад идва нечувана рецесия, а ни тука сме си заврели главите в пясъка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
stefanvukov
преди 1 година
Г-н президент апелирам да накарате това недоразумение наречено енергиен министър да спре с говоренето на глупости. Праг 800 киловата? 200 лева? Много хора като мен са гневни. Прага ни на търпимост към глупости е много снижен. Знам че няма да го уволните, поне му кажете да мълчи. Благодаря.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още