IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кувейт обеща да бъде въглеродно неутрален до 2060 г.

Петролният и газовият сектор ще бъдат с нулени емисии до 2050 година, заявиха от емирството по време на срещата COP27

11:04 | 08.11.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Кувейт ще бъде въглеродно неутрален до 2060 година, коментираха представители на емирството по време на климатичната среща на ООН COP27, която се провежда в курорта Шарм ел Шейх в Египет. Министърът на външните работи Салем ал-Сабах допълни, че петролният и газовият сектор на страната ще има нулеви емисии десетилетие по-рано, тоест до 2050 година, пише Ройтерс.

Кувейт е водещ износител на петрол в ОПЕК. В страната са шестите по големина запаси от петрол в световен мащаб и според класация на сп. Meed е на последно място по зелени проекти в Близкия изток и Северна Африка. Общо инвестициите в зелени проекти, включително и за производство на зелен водород, в региона са на стойност 150 млрд. долара, от които едва 15 млн. долара са в Кувейт.

Според външния министър на страната ангажиментът за въглеродна неутралност на петролния сектор е "сериозна заявка, която ще бъде спазена".

Междувременно медии в Кувейт коментират, че има планове за инвестиции в петролния сектор на стойност към 13 млрд. кувейтски динара (44 млрд. щатски долара) до 2025 година. Тези инвестиции са съобразени с "промените в световните петролни и финансови пазари", се казва в комюнике на петролната корпорация KPC.

В Египет еколози и експерти коментират дали светът все още може да постигне целта от Парижкото споразумение през 2015 година да не бъде допуснато повишение на глобалните температури с повече от 1,5°С до края на това столетие. В края на COP26, която се проведе в Глазгоу, учените се съгласиха, че целта е все още постижима, макар че ще изисква много усилия.

Във вторник, преди срещата си в Египет, повечето експерти са негативно настроени - те смятат, че само след няколко години лимитът вече ще бъде прескочен, пише Bloomberg. Според анализатори много малко проекти за намаляване на въглеродните емисии ще бъдат реализирани, преди реално светът да се изправи пред увеличени над предела температури. Но и много вярват, че процесът е обратим, щом веднъж технологиите за намаляване на въглеродните емисии заработят.

Малките островни държави първи алармираха за негативните ефекти от измененията в климата през 2009 година, припомня още агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 08.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Alex Silver
преди 1 година
Голямата "въглеродна" измама. Да се ликвидирал СО2. А какво прайм с растенията, за които СО2 е храна? И от СО2 те произвеждат КИСЛОРОД? Значи нямаме нужда от кислород и растения. Че без растенията Земята ще стане една истинска пустиня с много по-висока температура, заради директното нагряване на земната повърхност от слънчевото лъчение. Ама от полуграмотни човеци с престъпни наклонности нищо добро не може да се очаква.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още