IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въпреки по-ниската цена Китай, Индия и Турция си остават основни купувачи на руски петрол

Санкциите на Запада свиват добива на петрол и газ, сочат данни

12:24 | 16.11.22 г. 5
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Въпреки големите ценови отстъпки основните купувачи на руския петрол си остават Китай, Индия и Турция, сочат данните на Международната агенция за енергетика (МАЕ) за октомври. Руският сорт "Уралс" в момента се търгува за около 75 долара за барел спрямо почти 95 долара за сорта Brent на световните пазари.

Статистиката показва, че страните от Европейския съюз са намалили покупките на петрол с 1,1 млн. барела на ден спрямо нивата преди войната в Украйна и през октомври са купували 1,4 млн. барела дневно руски петрол.

Очакванията са, че от 5 декември, когато влиза в сила петролното ембарго, ЕС ще свие вноса с още 1,1 млн. барела на ден. По отношение на петролните продукти вносът от Русия ще бъде преустановен на 5 февруари 2023 година. Това ще бъде проблемно за пазара, който още преди войната в Украйна изпитваше трудности, заради затварянето на рафинерии по време на пандемията от коронавируса, произвеждащи 3,5 млн. барела петролни продукти на ден.

Пренасочването на петрола към други пазари засега намалява натиска върху петролния сектор на Русия, но в същото време голям проблем може да се окаже липсата на танкери и ледоразбивачи, се казва още в отчета на МАЕ.

Според организацията износът на руски петрол се повишава през октомври - със 165 хил. барела до 7,7 млн. барела на ден, като потоците към Турция намаляват. Преди ден Ройтерс съобщи, позовавайки се на свои източници, че китайските рафинерии в момента изчакват да видят какво ще се случи с опитите на Запада да ограничи приходите от търговията с петрол на Русия и заявките за декември намаляват.

Вероятно и някои от купувачите на руски петрол ще се откажат заради заплахата за вторични санкции след декември.

Като цяло МАЕ прогнозира забавяне на ръста на потреблението на петрол в световен мащаб през 2023 година заради икономическата криза в Европа и слабата китайска икономика.

Санкциите срещу Русия донесе проблеми и за още един енергиен сектор - добивът на газ на "Газпром" към 15 ноември намалява с 19% до 359,7 млрд. куб. метра. От газовия гигант обясняват това основно със свития износ - с малко над 43% до 93,2 млрд. куб. метра, но и вътрешното потребление за периода намалява с почти 6 на сто.

В своя канал в Telegram "Газпром" пояснява, че доставките на газ за Китай се увеличават, но без да дава подробности относно транзитираните количества. През 2021 година компанията достави около 10 млрд. куб. метра газ за страната, а проектната мощност на газопровода "Силата на Сибир", използван за доставки към Китай, е 38 млрд. куб. метра годишно, които се очаква да бъдат достигнати към 2025 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:24 | 16.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 2
khao
преди 1 година
До: Tikva007 за разлика от теб... никой не му е забавно да чете локумите които разтягаш. Лъжите и измислиците които пишеш са доста досадни. индиректната ти защита на руската агресия си личи във всеки твоя пост, въпреки умишлените ти поити да не я споменаваш никога... Аз не съм Импа, мой! Виждам ги тия неща... имам голям опит хора като теб (лъжливи некадърници)!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
Tikva007
преди 1 година
До: khao: Приятно е да ви чете човек вас двамата, особено в дует! Някак си му става драго, че умни, възпитани и работливи българи така всеотдайно и солидарно се борят срещу надвисналата опасност от североизток и жертват дори най-ценното - работното си време, за да громят проводниците на регреса и азиатската безпросветност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 1 година
До: Tikva007 *** сиии тъпппп, а си го написал сам! ... очевидно тази ниска цена не е изгодна на нормалния свят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 8
zelka007
преди 1 година
До: Tikva007... типично за стинкаджия ... най-ефффтинкото ... що не ходиш с гуменяци ?! А смислов ?! Хлеб от 1,7 ли си купуваш или от 3,0 ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
Tikva007
преди 1 година
Към заглавието: *Въпреки* или *Поради*? Всеки, който заработва парите си с труд, търси по-изгодна цена. Стойността на вложената енергия в производството на стоки и услуги е сериозен компонент за конкурентоспособността на крайния продукт. Лесните пари лесно се харчат. За тях високата цена е по-скоро престиж. Там въпросът е: докога ще са лесни и все така много?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още