IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газът поскъпва с 18,7% от 1 декември

КЕВР пак откри неоснователно включени разходи в ценовото заявление на "Булгаргаз"

17:04 | 01.12.22 г.
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Природният газ поскъпва с 18,7% от 1 декември до 146,09 лева за мегаватчас, съобщиха от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

В началото на ноември от "Булгаргаз" бяха заявили цена от 145,87 лева за мегаватчас, но днес (1 декември) са внесли заявление с цена от 146,83 лева за мегаватчас, след като в последните дни цената на природния газ на нидерландската борса TTF скочи рязко (до ниво от около 145 евро за мегаватчас спрямо около 120 евро за мегаватчас към 10 ноември, когато беше подадена прогнозата на "Булгаргаз").

От регулатора уточняват, че отново са установили неправилно включени разходи на "Булгаргаз" в размер на малко над 2,4 млн. лева. Заради това и искането на компанията не е удовлетворено и утвърдената цена е по-ниска.

Необходимото количество за декември е осигурено с доставки на втечнен газ, по дългосрочния договор с Азербайджан, както и на тръбен газ, закупен на платформата на Газов Хъб "Балкан", след проведен търг "тип аукцион". Освен това "Булгаргаз" е включил в ценовия микс и количества природен газ от добив от газохронилището в Чирен.

От КЕВР отбелязват, че за българските потребители цената на "Булгаргаз" е по-конкурентна спрямо спот пазарите, където цената за декември е почти 120 евро за мегаватчас. Тя е малко по-ниска от обявеното от работодателите гранично ниво за запазване на бизнеса - 150 лева за мегаватчас.

По време на откритото заседание в началото на седмицата председателят на КЕВР Иван Иванов изчисли, че цената на природния газ в микса на "Булгаргаз" е по-ниска, отколкото ако в него вместо газът, осигурен чрез търгове, бяха включени количествата от дългосрочния договор с "Газпром Експорт".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:04 | 01.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още