IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин и Лукашенко обсъдиха "битови" въпроси: Цената на газа и беларуски космонавт на МКС

Западни анализатори коментираха, че двамата вероятно ще дискутират участието на Минск във войната в Украйна

22:33 | 19.12.22 г. 10
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Руският президент Владимир Путин пристигна посещение в Минск за първи път от три години и обсъди със своя колега Александър Лукашенко "най-простия битов въпрос, който в същото време е много чувствителен за икономиката - ценообразуванeтf в енергетиката", пише ТАСС, цитирайки думите на държавния глава на Русия. Удовлетворени сме от постигнатото споразумение за цената на газа, коментира от своя страна Лукашенко.

"Фиксирахме нашата цена, която е изгодна за нас. Русия много помага в този план", коментира още беларуският държавен глава.

През 2022 година Беларус получаваше природния газ при цена от 128,50 долара за 1000 куб. метра. От 1 април тази година страната вече плаща за газа в рубли, допълва ТАСС. Руският президент Владимир Путин разпореди всички недружески държави да извършват плащанията в рубли от 1 април. Беларус не попада в графата, а е един от последните съюзници на Москва. Преди дни Лукашенко поиска да има една цена на газа в Русия и Беларус, припомня още ТАСС.

Достигнатото ниво днес (19 декември) не беше уточнено. Много западни наблюдатели коментираха преди срещата, че Владимир Путин ще отстъпи от цената на газа в замяна на услуга от Минск. Според анализаторите това е участието на Беларус във войната в Украйна под някаква форма - като плацдарм за ново нападение към Киев, с войска или като цяло като място за обучение на руските мобилизирани младежи.

Говориелят на Кремъл Дмитрий Песков нарече "абсолютно глупави, неоснователни измислици" публикациите, че двамата ще дискутират включването на Беларус във войната в Украйна.

"С Беларус имаме най-напреднал режим на интеграция на нашите двустранни отношения. Никой никого не принуждава, всеки прави стъпки, които най-добре отговарят на интересите на нашите народи и на интересите на нашата съюзна държава", каза говорителят на Кремъл.

Според военни анализатори Москва се готви за подновяване на офанзивата и се нуждае от сътрудничеството на Минск. От Института за изучаване на войната (ISW) смятат, че вероятността армията на Беларус да се включи директно е малка, но не изключват различни форми на сътрудничество.

Александър Лукашенко коментира пред журналисти след срещата си с Владимир Путин, че руските военни вече са предали ракети "Искандер" и те са в бойно дежурство. На пост са също така и противоракетните системи С-400, допълва още ТАСС.

"Да кажем честно - сами ние в състояние ли сме, без Русия, да защитим нашата независимост и суверенитет? Не сме в състояние", смята Лукашенко.

Темата за войната в Украйна все пак беше коментира по време на пресконференцията между двамата - по отношение на санкциите от страна на Запада срещу Русия и Беларус. Стоим "достатъчно уверено и ефективно", каза Владимир Путин, а Лукашенко допълни, че санкциите като бумеранг ще се върнат по техните автори, които са започнали "прокси-война с Русия с ръцете на украинците [...] до последния украинец".

В интервю за сп. Economist в края на миналата седмица главнокомандващия Въоръжените сили на Украйна ген. Валери Залужни коментира, че очаква нов опит за превземане на Киев, като в операцията може да се включи и Беларус. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обаче го посъветва "да си почине", защото "се е преработил".

Въпреки думите на Песков Русия и Беларус се договориха да продължат военните учения, а руските военни да подготвят беларуските пилоти, както и да предоставят боеприпаси с ядрени бойни глави. Путин посочи, че САЩ прави същото със своите партньори в НАТО в продължение на десетилетия.

Друг аспект на разговорите между двамата държавни глави е изпращането на беларуски космонавт на Международната космическа станция (МКС) през 2023 година. Това беше договорено и полетът вече е заплануван, посочи руският президент Владимир Путин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:04 | 19.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още